Eindelijk: een collage van het met een Zilveren Nipkowschijf bekroonde tv-programma Koefnoen; 14 uur satire, parodie, sketches en vooral typetjes.

Koefnoen (de naam is ontleend aan het Jiddisj en betekent kost niets of 'vrijkaartje' volgens de makers) ging in 2004 van start als een spin-off van het type-item bij Kopspijkers. Cabaretiers Owen Schumacher en Paul Groot hadden toen al een keur aan personages laten zien: Jan Wolkers, Jan Peter Balkenende, Jeroen Pauw, Max Westerman, enzovoorts. Spatgaaf, trefzeker en altijd karikaturaler dan de persoon die werd gepersifleerd. Allicht, anders is het niet grappig.

Actualiteit

Dat deze dvd een compilatie is van uitzendingen vanaf 2004, betekent evenwel dat er soms aan de actualiteit wordt gemorreld qua grappen. Dat is niet echt storend, want het merendeel van de parodieën blijft tijdloos geestig. Marijke Hellwegen is nog altijd een hilarisch fenomeen, zoals ze zich met getuit mondje, wijd opengesperde ogen en de zachte g tot ambassadrice van de plastische chirurgie heeft verklaard. Zo'n tiep vráágt gewoon om een persiflage.

De ijdelheid en pocherige talenkennis van Ivo Niehe krijgt een flinke trap in deze hoogtepunten uit de drie eerste seizoenen, en zal Henk Westbroek nog ooit een neut durven te bestellen in zijn favoriete café?

L'equipe

Schumacher en Groot worden bijgestaan door Plien en Bianca, Marjan Luif, Erik van Muiswinkel en Sanne Wallis de Vries. Vooral Groot excelleert in het neerzetten van BN-ers. Naast een pluim voor de visagisten val je af en toe beslist steil achterover van het arsenaal dat hij uit zijn stembanden weet te halen. Zijn Freek de Jonge is verbijsterend realistisch, en die sketch is onderdeel van de formidabele oudjaarshow die op 31 december j.l. door de publieke omroepen is uitgezonden en integraal op deze DVD staat.

Ik zweer dat ik toen met mijn neus op het scherm heb gezeten om te kijken of het Freek nou echt was of niet (de gespierde armen gaven hem weg). Ook tekstueel werd de cabaretier ijzersterk geïmiteerd.

Doffe ellende

Maar Koefnoen gaat wel verder dan dit soort meesterlijke imitaties. Er valt een heleboel te lachen, maar ze weten ook broodnodige kritiek neer te zetten. De pijnlijk grove parodie op een tv-programma dat mensen uit Namibië naar Nederland haalt, bijvoorbeeld. Dat is van zo'n doffe ellende dat Koefnoen eigenlijk niets anders hoefde te doen dan gewoon die uitzending exact na te spelen.

Niks-aan-de-hand geestig zijn de imitaties van Jos Brink, Giel Beelen en natuurlijk ieders favoriet Bonnie St. Claire, immer met witte wijn in de hand, een lodderige blik en onbegrijpelijke uitspraken.

Balans

De DVD is onlangs uitgekomen, en Jack Spijkerman kreeg het eerste exemplaar uitgereikt. De indertijd wat pijnlijk verlopen scheiding is dus inmiddels geheeld, en da's mooi. Want met deze DVD is wel gebleken hoeveel meer de Kopspijkers-mensen in hun mars hadden.

Niet alles heeft de kracht van een mokerhamer, maar vooralsnog weten ze een fraaie balans te behouden tussen mensen in de maling nemen en het bekritiseren. Aangaande dat laatste gaat Koefnoen nooit écht de diepte in, maar dan zou het evenwicht tussen de typetjes en messcherpe satire ook zoek zijn. Zo is het heel leuk, en bij vlagen - zoals bij Freek - ook echt extreem briljant.

Bestel deze dvd direct:


Koefnoen - Seizoen 1-3
Beppe Costa