Een succesvolle jongen laat zich in een gevangenis opsluiten om zijn ter dood veroordeelde broer te helpen ontsnappen. Deze ijle plot wordt extreem vakkundig uitgebreid met een hele santenkraam vol spannende verwikkelingen

Welke universiteit opent er binnenkort een aparte faculteit voor cliffhangers? Het is zo'n beetje het fundament onder Dan Browns succes, en de tv-serie 24 was nooit zo hard door het plafond gegaan als elke aflevering niet een cliffhanger van jewelste had gehad. Daar hebben de makers van Prison Break hun lering uit getrokken, en ook deze serie drijft op dat prettige fenomeen. Al is dat zeker niet de enige verdienste.

Tattoo

Zoals gezegd in de intro: de gearriveerde Michael Scofield pleegt expres een bankoverval om in de gevangenis van zijn broer terecht te komen. Hij heeft van tevoren zijn lichaam vol getatoeëerd met de constructieplannen van de gevangenis, en deze uitbraak behelst zijn hele bestaan. Maar Michael kan het niet alleen oplossen, want gevangeniscellen zijn nu eenmaal geen privé-hotelkamers - hij móét wat secondanten vergaren.

Dat hij niet elke gegadigde voor deze klus ziet zitten, is een van de subplots die de spanning opvoeren. De verhaallijnen in elke episode kronkelen en slingeren als een bergweg in de Andes, en stuiven onveranderlijk richting die genoemde cliffhanger. Gevolg: de nieuwsgierigheid drijft de kijker naar nóg een episode. En nog episode. Nou nog ééntje dan.

Wentworth

Scofield wordt gespeeld door Wentworth Miller (die met zo'n voornaam echt alleen geboren kan zijn in Engeland - hoogstens New England), de acteur met de meest intense blik du jour. Het ligt voor de hand dat zijn broer (Dominic Purcell) een goeie kerel is en onterecht veroordeeld tot de elektrische stoel. Helden als Scofield gaan voor zo'n broer tot het uiterste. Wat in Prison Break inhoudt dat niet alleen de heimelijke gaten in muren geslagen moeten worden en ontsnappingsroutes gepland.

Co-gedetineerden maken hem het leven zuur, dwarsbomen zijn plannen, verraden hem op 't nippertje niet of eisen participatie in ruil voor hun zwijgen. Er wordt daarnaast ook op een medesamenzweerder (de immer betrouwbare sleazeball Peter Stormare) forse druk uitgeoefend van buitenaf, waardoor hij een zwakke schakel wordt in het geheel. Er vindt een uiterst gewelddadige opstand plaats in de gevangenis, en natuurlijk zijn daar de vaste tegenvallers als nieuwe bewakers die niet om te kopen zijn, of die hun hechte uitbraakclubje uit elkaar halen tijdens cruciale fases in de voorbereiding.

Stapje terug

Zo blijft de spanning met gemak in de serie gehandhaafd. De jongens doen elke aflevering een stapje of twee vooruit, maar moeten geheid daarna weer een stapje terugdoen. En dan natuurlijk is daar het mirakel van de cliffhanger, dat wellicht nog eens onder de opiumwet gaat vallen. Je zou bijna zeggen dat Prison Break nog ingenieuzer is opgezet dan 24, omdat elke plottwist zich moet afspelen binnen de muren van een beperkt terrein, genoemde bajes. Het spettert daarom vooral ook tussen de acteurs onderling, want in zo'n benepen, met testosteron volgepakte ruimte explodeert de zaak natuurlijk regelmatig.

Maar het knapste is wel dat de mooie Wentworth Miller het overtuigend presteert om de anale piraten uit zijn lijf te houden. Één blik van die felgroene ogen straalt genoeg gezag uit om zelfs de fanatiekste verkrachters af te schrikken. Voor tv werkt dit: in een echte gevangenis zou zo'n posterboy geen schijn van kans hebben.

Bestel deze dvd direct:


Prison Break - Seizoen 1 (6DVD)
Wentworth Miller