Dat Ricky Gervais en Stephen Merchant unieke talenten waren, dat was op grond van hun dooorbraakserie The Office al duidelijk. Maar hoe moeten we die talenten plaatsen?

Als het al comedy is wat ze maken, dan is het wel comedy van een nooit eerder vertoond soort. Klassieke grappen en punchlines komen in hun werk niet voor; het gaat allemaal om typering, timing en een haarscherpe blik op menselijk zwakheden. De naakte en altijd pijnlijke waarheid wordt nooit verdoezeld. Zo is het ook weer in Extras, de tweede door Gervais en Merchant geschreven en geregisseerde serie, waarvan de eerste 12 afleveringen nu op twee DVD's verzameld zijn.

Kurkdroog

Gervais speelt Andy Millman, die de kost verdient als figurant. Niet dat dat zijn hoogste ambitie is; hij ziet zichzelf als serieus acteur en laat geen mogelijkheid onbenut om bij iedereen die meer invloed heeft dan hij (bij vrijwel iedereen dus) te smeken en te soebatten om tekstregels. Zijn vaste maatje op de set is de oerdomme Maggie (Ashley Jensen), die op zich best tevreden is met haar werk; ze heeft het bovendien te druk met een eindeloze stoet vriendjes om er nog veel bij te kunnen hebben. De wederwaardigheden van het stel worden kurkdroog gebracht. De dialogen zijn zo alledaags mogelijk, en er wordt nooit op de lach gespeeld. Je zit erbij, kijkt ernaar, ziet dat het bij lange vlagen briljant is maar schiet nooit echt in de lach.

Fout en pijnlijk

Dat komt ook doordat gène de sterkste kant is van het duo Gervais/Merchant. Iedereen kent wel iemand die met enige regelmaat foute en pijnlijke dingen zegt. Andy en Maggie zijn op dit front kampioenen. Als ze eenmaal iets doms hebben gezegd, zullen ze ook niet ophouden voordat ze het diepst mogelijke sociale graf voor zichzelf hebben gegraven. Een mooi voorbeeld zit in aflevering 3. Andy voelt zich aangetrokken tot Suzanne, een vrouwelijke collega die katholiek blijkt te zijn. Andy, opportunistisch als altijd, bluft dat hij dat ook is. Later nodigt Suzanne hem uit voor een "avondje met wat vrienden", en dat blijkt een bidbijeenkomst met de pastoor te zijn. Na afloop wordt Andy ondervraagd over zijn beleving van godsdienst en laat, even onhandig als kostelijk, niets van het Katholicisme heel. In een andere aflevering lult hij zich de problemen in met een reeks opmerkingen over een dame van Aziatische afkomst.

Vuilbekkende Kate

Een aantrekkelijke extra dimensie in de serie is de aanwezigheid van bekende mensen uit de filmwereld, die zichzelf spelen en daarbij niet te beroerd zijn om zichzelf en/of hun imago belachelijk te maken. Erg leuk zijn bijvoorbeeld de vuilbekkende Kate Winslet en de wel heel erg van zijn eigen talent overtuigde Ben Stiller. Ook het optreden van voor ons onbekende mensen kan goed werken. Zo is er een aflevering waarin een zekere Len Dennis een uitgerangeerde tv-presentator speelt; aan alles kun je zien dat zijn gefingeerde personage heel dicht bij zijn echte ik moet liggen; het is alsof Hans van der Togt in een soortgelijk Nederlands programma zou opdraven. Ijdele hoop overigens, want wie zou er ooit een geslaagde Nederlandse versie van Extras kunnen maken?

Bestel deze dvd direct:


Extras - Series 1 (2DVD)
Ricky Gervais