Aspirant-marinier struikelt over de cliché's de boksring in

Jake Huard (James Franco) heeft een uitzichtloos en geestdodend baantje op een scheepswerf. Een frustrerende bijkomstigheid is dat hij vanaf zijn werkplek uitkijkt op de Marine-academie (USNA) waar Jake graag heen wil omdat hij dat aan zijn inmiddels overleden moeder beloofd heeft. Maar een matige kandidaat als Jake kan het wel vergeten dat hij ooit toegelaten wordt. Maar zie: opeens staat er een man voor zijn neus die hem vertelt dat hij morgen kan beginnen op USNA. Er waren op het laatste moment wat afvallers, en Jake's vasthoudendheid (hij is 34 keer bij een lokale politicus langsgeweest voor een aanbeveling) heeft veel indruk gemaakt op de ballotagecommissie.

Hindernisbaan

Dus daar gaat Jake, en een dag later slaapt hij in een kamer die eigenlijk een perfecte multiculti-smeltkroes is. Onze lelieblanke held heeft een Aziaat, een Latino en een Afro-Afrikaan als slapies; laatstgenoemde heeft ernstig overgewicht, zodat het maar zeer de vraag is of hij de zware hindernisbaan wel in de vereiste tijd zal kunnen afleggen. U ziet: het cliché wordt niet geschuwd, en dat zal de hele film, die Jake's eerste jaar beslaat, zo blijven. An Officer and a Gentleman lijkt de voornaamste inspiratiebron, terwijl de (op zich leuke, en ook hier weer verrassende) manier waarop Jake zijn bevallige love interest Jordana Brewster ontmoet rechtstreeks uit Top Gun komt. Laten we echter vooral niet vergeten dat een film met jonge sterren als Franco en Brewster in de hoofdrollen niet per definitie mikt op een publiek dat die twee jaren tachtig-films kent. Voor de doelgroep is alles nog nieuw en fris.

Boksring

Halverwege neemt de film een verrassende wending: Jake heeft een achtergrond als bokser, en die bezigheid gaat opeens zomaar de film overnemen. De hele academie is plotseling in de ban van de "Brigades", een jaarlijks toernooi waaraan zowel recruten als instructeurs meedoen. Het botert niet tussen Jake en zijn directe baas, en dat kunnen de heren prachtig in de ring uitvechten. Ook bij de uitwerking van deze verhaallijn hoeft u weer niet bang te zijn voor zelfs maar een zweem van originaliteit.

Oogkleppen

Alles is zeer routineus, maar je hoeft je niet te vervelen, al was het maar omdat je jezelf kunt amuseren met raden wanneer de volgende dooddoener komt. Vreemd is wel dat de film zich in het nu afspeelt maar dat er op geen enkele manier gerefereerd wordt aan de oorlogen in Irak of Afghanistan. Je zou toch verwachten dat de mariniers van morgen van ontwikkelingen in dat soort brandhaarden op de hoogte willen blijven. Maar niks hoor: hindernisbaan en boksring houden de gemoederen te zeer bezig. Dat oogkleppengedrag is vast niet bedoeld als commentaar op het Amerikaanse buitenlandbeleid, maar onthullend is het wel.

Bestel deze dvd direct:


Annapolis
Jordana Brewster