Zesde seizoen van de Amerikaanse prettig-niks-aan-de-hand tv-sitcom over huisvader Ray Barone en zijn familie

Al een zesde seizoen maar liefst, voor een sitcom waarin in feite heel erg weinig gebeurt. De serie moet het hebben van zijn personages die nét karikaturaal genoeg zijn neergezet om leuk te blijven. De plotjes hebben verder weinig om het lijf. De ene keer zijn ze leuker, de andere keer semi-leuk, maar de personages blijven aandoenlijk komisch binnen de perimeters van hun karakter.

Lange lijs

Ray Barone (stand-up comedian Ray Romano) is het belangrijkste personage. Niet alleen in de serie, maar ook in het leven van zijn ouders en van zijn oudere broer Robert. Laatstgenoemde is een lange lijs met een gromstem als een optrekkende tientonner, die altijd bij zijn jongere broertje annex lievelingetje in de schaduw staat. Ray is al getrouwd en heeft kinderen, Robert woont nog bij zijn ouders, pal aan de overkant van de straat. Een van de running gags is dat lijs Robert een liefdesleven heeft als Antoine Bodar dankzij die nog altijd niet doorgeknipte navelstreng.

Moederskindje

Een andere running gag is het non-stop gekibbel van Ray en zijn echtgenote Debra. Enerzijds omdat Debra er loco van wordt dat ma Barone om de haverklap komt binnenvallen, en ten tweede omdat WASP Ray nog altijd het onvolwassen jongetje is dat zich ongemerkt door zijn moeder laat pamperen. Dat zal de populariteit van de serie verklaren, want de gemiddelde Amerikaanse kijker zal zich met Ray of Debra vrij makkelijk kunnen identificeren, zoals die beiden te lijden hebben van de dominerende moederfiguur.

Meubilair opa

Het leukste tiep in deze sitcom is ook meteen de irritantste: opa Barone. Op de keper beschouwd is hij een hork van een kerel, met stuitend botte opmerkingen en grove beledigingen aan ieders adres. Maar zoals dat gaat met een gepensioneerde grootvader, is hij allang tot het meubilair gaan behoren en slaat eigenlijk niemand nog acht op hem - zijn vrouw al helemaal niet. Die staat wederom 24 afleveringen in de keuken in potten en pannen te roeren en is doof voor zijn gekrakeel én voor Robert. Het belangrijkste is dat haar kind aan de overkant goed gevoed wordt, want zo'n pareltje kun je aan schoondochters beslist niet toevertrouwen.

Bestel deze dvd direct:

Everybody Loves Raymond-Seizoen 6
Brad Garrett