Seizoen 2 van de ondoorgrondelijke survival-soap, waarin een flinke cast op een onbewoond eiland vecht tegen de elementen der natuur en bovennatuur. Belangrijk feit: seizoen 2 wordt in 2 delen uitgebracht

In seizoen 1 zagen we hoe mensen na een vliegramp op een afgelegen eiland in de Grote Oceaan belandden. Toen die eerste serie ten einde was, vroeg iedereen zich af hoe de producenten erin zouden slagen om die onbegrijpelijke plotwendingen met evenveel succes door te trekken naar een tweede seizoen. Lost is namelijk geen doorsnee Expeditie Robinson-soap, maar een buitengewoon kundig opgezette, mysterieuze thrillerserie. Met veel innuendo waarom uitgerekend deze mensen de ramp overleefden, en met elkaar op dit eiland moesten zien te overleven.

Overlevenden part 2

Al in het eerste seizoen werd duidelijk dat zij niet alleen op het eiland waren. Bewegende struiken en ondefinieerbaar gerommel in de verte impliceerde dat er nog andere 'wezens' rondliepen, en voor seizoen twee is de prima keuze gemaakt om hier een kluit nieuwe overlevenden aan toe te voegen. Het zijn mensen die dezelfde ramp hebben overleefd, en op de andere zijde van het eiland terecht zijn gekomen. Heel slim, want de bekende personages uit seizoen één leerden we kennen via flashbacks over hun verleden, en nieuw bloed in de tent is altijd goed als een verhaal wordt gecontinueerd.

'The Others'

Dus. De Lost-cast is niet alleen, en de eersten die daarachter komen zijn Michael en zijn zoon Walt, Sawyer en Jin, die samen met een vlot de zee op waren gedobberd maar niet erg ver zijn gekomen. Zij ontmoeten de overlevenden uit het staartstuk van het vliegtuig, wier aantal van 23 is gereduceerd tot 5 man. Mr Eko, een Nigeriaanse priester die kan spoorzoeken als een Nubiër; de stoere Ana Lucia (gespeeld door beroepschagrijn Michelle Rodriguez); Libby - de dame met enige medische ervaring (net als Jack), Bernard, wiens echtgenote Rose aan de andere zijde altijd al rotsvast erin geloofde dat hij nog leefde, en Cindy, een stewardess. En ook deze mensen zijn niet alleen. De omineus aangeduide Others - net als Lord Voldemort in Harry Potter - blijken mensenrovers, en de staartstukkers besluiten hun krachten te verenigen met onze bekende cast van Jack, Kate, Locke, Sayid, Claire, Charlie, enzovoorts.

Cijfercombinatie

Laatstgenoemden hebben in die tussentijd geen kans gehad om stil te zitten. Seizoen één eindigde met de cliffhanger van dat luik dat Locke had ontdekt, dat naar een onderaardse gang liep. Het blijkt de toegang tot een onderaards station waar een weirdo huist. Die zit al jaren als een terranaut aan die onderaardse ruimte gebonden, omdat hij elke 108 minuten een code moet invoeren, 4-8-15-16-23-42, om - hou je vast - de aarde van ondergang te behoeden volgens een in die ruimte aanwezige instructiefilm van Dharma Industries. Laat die cijfercombinatie nou dezelfde zijn als waarmee Hurley de lotto heeft gewonnen, een gebeurtenis die hem in het ongeluk heeft gestort - zoals flashbacks laten zien.

Voorwerpen

Dat feit en dat Jack deze weirdo kent uit zijn leven vóór de ramp, zijn slechts enkele van de vele, vele raadsels waarmee ook seizoen twee is overgoten. Met deze nieuwe personages erbij is een nog groter speelveld gecreëerd waarin mystiek, lot, toeval en bestemming om het hardst met elkaar strijden. Bij een marathon-sessie van dit tweede seizoen (probeer maar 's te stoppen) valt wel op hoe in deze serie vooral de flashbacks van de diverse personages de boventoon voeren. En net als het koffertje en het luik in seizoen 1, vormen ook in 2 diverse voorwerpen een leidraad: de tijdklok van het luik, 'n teddybeer, een Mariabeeldje enzovoorts. Op de disks van deze 2 DVD-boxen (seizoen twee wordt in 2 delen uitgebracht) zijn die voorwerpen afgebeeld. Ook de productie van de DVD-box zelf is al aantrekkelijk.

Extra's

De extra's zijn indrukwekkend, zoals van deze serie verwacht mag worden. Een eindeloze sliert producenten, schrijvers, supervisors en aanverwante crewleden leggen ieder hun bijdrage aan de productie uit, en zo blijkt dat een heel megaleger talent per episode vierentwintig dagen bezig is. Het is schitterend lesmateriaal voor fans én voor mensen met tv-aspiraties. De extra's ondermijnen het raadsel van Lost nergens: er worden immers meer plotlijnen uitgegooid dan op de nationale vissersdag, dus als kijker ben je soms net zo lost als de acteurs in de serie. En gelukkig zijn de meiden ondanks gebrek aan sanitaire voorzieningen nog altijd zo mooi als Revlon-modellen, maar nog nét niet zo mooi als de adembenemende filmlocaties. Hawaï zal allicht wat extra boekingen aan de serie over hebben gehouden.

Bestel deze dvd direct:


Lost - Seizoen 2 (Deel 1)
Emilie de Ravin


Lost - Seizoen 2 (Deel 2)
Emilie de Ravin