De met 2 BAFTA's bekroonde Britse komedieserie van de BBC is uitgezonden van 1994 - 2001. De eerste twee seizoenen zijn nu op DVD

The Fast Show heeft een formule die op papier belabberd klinkt, maar qua uitwerking hoge ogen gooit. Ik doe 'n poging. Een keur aan typetjes doet hun ding in korte, snelle sketches (vandaar de titel). In de daaropvolgende afleveringen keren diezelfde personages terug in andere situaties of met andere teksten, waardoor je steeds eerder begrijpt waar het naartoe gaat. In plaats van dat de lol er dan vanaf is, wordt het juist steeds grappiger. Of zoiets oeverloos leuk blijft is de vraag, maar voor deze twee seizoenen werkt het als een speer.

Scheetkeverconcert

Zo is er een tv-presentator met bakkebaarden als Charles Dickens en een verschrikkelijke hoest. Handig als je zo'n man 's nachts in alle stilte zeldzame ottertjes wil laten filmen. De vroege stand-up comedian (in zwart wit) wordt geparodieerd, met schreeuwerige teksten en de gruwel-punchline "Where's me washboard!"

Intellectueel mummelende snobs krijgen het voor hun kiezen, Schotten, Britse eilandbewoners, Australiërs (met een hilarisch scheetkeverconcert) en pedante baasjes in een superchique zaak voor maatpakken die heel achteloos de meest obscene vragen stellen. De Zuid-Europese tv met hun kletterende kitsch en meiden met wiebeltieten en wiebelbillen is ook de klos. En hoe dit Fast gezelschap de fameuze scène tussen Humphrey Bogart en Lauren Bacall "You just put together your lips and blow' weet te verkrachten is echt een klassieker.

Staccato

Deze voorbeelden zijn maar het topje van de ijsberg, want de fantasie van dit gezelschap aan wie niets ontsnapt, is eindeloos. De opzet van die korte sketches biedt ook een mooie mal om in staccato hele snelle hakken uit te delen middels een stereotype, in tegenstelling tot sitcoms waarin de gelimiteerde personages uiteindelijk hun beperkingen gaan krijgen. En bovendien heeft de Fast Show een achttal getalenteerde acteurs die beslist élk type moeiteloos neerzetten - meer in de trant van Kopspijkers en Koefnoen dan Van Kooten & De Bie.

Johnny Depp

Sommige van de types waren dermate populair dat zij hun eigen spin-offs hebben gekregen op de Britse tv. Hun populariteit dankten zij vooral aan het feit dat er niet uitsluitend bekende sterren werden geparodieerd, maar mensen die je buren konden zijn, of die je (liever niet) tegenkwam bij de bushalte. In totaal belandden er zo'n dertig verschillende types op de snijtafel van The Fast Show. Een van hun absolute fans was Johnny Depp, die in een deleted scène op de DVD van Pirates of the Caribbean zelfs een punchline uit The Fast Show gebruikt: "I'll get me coat."

Bestel deze dvd direct:


Fast Show - Seizoen 2
Caroline Aherne