Derde seizoen over het weinige wel en het vele wee van twee plastische chirurgen en hun praktijk in Miami.

Voor wie de eerste twee seizoenen heeft gemist: in Miami zitten de twee chirurgen, Sean McNamara en Christian Troy. Sean is de huisvader met vrouw en twee kinderen, Christian de alpha-male met een flamboyant vrijgezellenbestaan. Naast een reeks bizarre en bijzonder bizarre gevallen van patiënten die zij in hun praktijk moeten oplappen, zijn de rollen van de twee specialisten qua privé-leven verbluffend gevarieerd uitgeschreven. Nip/Tuck klapte bijna dubbel onder de lading seks, bloed, intrige, en nog meer kinky seks. Seizoen Twee eindigde met een cliffhanger: een gemaskerde seriemoordenaar (The Carver) versneed de gezichten van zijn slachtoffers tot een kamerbrede grijns, en zijn moordlust bereikte in de laatste aflevering ook de twee protagonisten.

Bloedrivieren

Dat ze het zouden overleven stond buiten kijf: Nip/Tuck zonder dit duo is als een kroeg zonder alcohol. Maar de makers hebben die voorspelbaarheid ruimschoots gecompenseerd met een ijzig kille afwikkeling. Bloed vloeit in stromen en wat er op de operatietafels komt te liggen wordt per episode grotesker. En wat de chirurgen zelf aan gruwel en tragedie te verstouwen krijgen overstijgt de stoutste verwachtingen. Miami is nog altijd even zonnig, maar de events in seizoen drie zijn zo duister als de Hades.

TV voor >18 jaar

Sean en Christian wordt niets bespaard, en de kijker ook niet. De kinky twist die Nip/Tuck altijd zo smakelijk maakte, balanceert bij vlagen op het randje van 'sick'. Dit is beslist adult-tv, voor kijkers van 18 jaar en ouder. En het is zelfs een tikje verbijsterend om te beseffen dat deze serie toch echt gemaakt is voor de Amerikaanse tv, waar in de regel wel een puriteins gordijntje voor hangt. Er worden zelfs zoveel grenzen overschreden, dat je je gaat afvragen waarom ze ook niet gewoon full frontal gaan: het zien van een tepel of een piemel is peanuts vergeleken bij de morbide ontwikkelingen in dit derde seizoen.

Dubbele bodems

Tot aan de laatste aflevering blijft de identiteit van The Carver geheim. Maar de gehele cast komt ervoor in aanmerking, want het regent dubbele bodems en na twee afleveringen geef je je gewonnen. Niets is nog heilig in en rondom de praktijk, dus achter dat Carver-masker kan ondertussen iedereen schuilgaan: Sean, Christian, Julia, Liz, Kimber, de nieuwe zakenpartner Quentin Costa of zelfs Kit, een diepvries Britse rechercheur die gespecialiseerd is in seriemoordenaars.

Het discutabele schoonheidsideaal

Met de geloofwaardigheid mag soms een loopje worden genomen, ijzersterk blijft de onderliggende plotlijn dat als fundament dient voor de hele serie: hoe mis is het schoonheidsideaal waardoor mensen kapitalen uitgeven om zich plastisch te laten versnijden. Deze ethische kwestie wordt voortdurend van alle kanten belicht door de uiteenlopende visies van de artsen, en tot in de perfectie ondersteund door de karakterontwikkeling van de cast. Nip/Tuck is daardoor niet zomaar tv met veel bloed en seks voor de shock. Soms lijkt het alsof er bij de plastische uitwerking van het thema echt een vitale ader wordt geraakt van de toelaatbaarheid, maar achter dit burleske X-Rated rariteitenkabinet zit wel degelijk een sterk, essentieel punt.