De dames van Wisteria Lane zijn terug voor een tweede seizoen van soap, mysterie, wanhoop en romantische perikelen.

Seizoen 1 veroverde de wereld als met een Blitzkrieg. Huisvrouwen en singles kregen afkickverschijnselen als ze niet die éne avond per week voor de buis konden zitten om de bizarre levens te volgen van Susan, Bree, Lynette en Gabrielle (Teri Hatcher, Marcia Cross, Felicity Huffman en Eva Longoria). Later kreeg wijkslet Edie (Nicolette Sheridan) ook een grotere rol toebedeeld om de jeu verder op te krikken.

Herkenbaarheid

Het beste van de serie was de herkenbaarheid van het leven van moeders, alleenstaande moeders en kinderloze moeders. Aangedikt met absurde plotwendingen en net zo absurde handelingen (dingen waarvan vrouwen in het echte leven vaak dromen maar nooit doen) én een pakkend moordmysterie. De voice-over is van Mary Alice, de vijfde housewife in Wisteria Lane wier zelfmoord de kickstart betekende voor een daverend eerste seizoen. En uiteraard kwamen natuurlijk de nodige beslommeringen met het manvolk om de hoek kijken.

Schepje extra

Het is niet makkelijk om zo'n veredelde soap, met verbijsterende verrassingen als voornaamste aantrekkingskracht, te continueren als het grootste raadsel uit de eerste reeks is opgelost. Dat betekent in filmjargon dat er na zo'n hoge aanzet een schepje bovenop moet. Want de rollen van de Wisteria-vrouwen zelf waren best aardig geschreven, maar boden nou ook weer geen stof voor eindeloos sterk tv-vuurwerk.

Nieuw enigma

Het is wat gemakzuchtig van de scenaristen geweest om dit tweede seizoen een nieuw enigma te geven middels alweer een nieuwe buurvrouw: Betty Applewhite (Alfre Woodard). Betty is een alleenstaande mams die voor de buitenwereld met één zoon lijkt te wonen, maar in haar souterrain een tweede persoon gevangen houdt. Haar geheimzinnige afstandelijkheid naar de rest van de straatbewoners is daarmee verklaard, maar doet enigszins gekunsteld aan omdat Wisteria Lane wel gekkere bewoners huisvest - zoals we inmiddels weten.

Werkende moeder

Ook zien we hoe Lynette, de huisvrouw met te veel talent voor louter sokken stoppen en taart bakken, een ambitieuze baan heeft genomen terwijl haar man nou 's thuisblijft. Deze ontwikkeling overstijgt niet de gebruikelijke cliché's van de werkende moeder en het conflicterende gezin. Manlief bakt er geen fluit van en Lynette wringt zich in bochten om zowel kids als werkgever tevreden te houden. Het lijkt wel alsof deze plotlijn is gebaseerd op een ingezonden brief uit de rubriek 'Hartenkreet' van een flut damesblaadje. "Help, ik ben een werkende moeder - en nu?"

Verbleekt

Voor wat betreft Gabrielle: haar echtgenoot zit nog altijd in de bak en is nog even jaloers, Susan worstelt met ex en nieuwe vlam, en Bree rommelt door met die ongelooflijk a-charismatische dweil van een apotheker terwijl de dood van haar echtgenoot nog altijd niet is opgelost. Hun gestoethaspel wordt wederom becommentarieerd op quasi-filosofische wijze door Mary Alice. Dit is geenszins seizoen 2 in een notendop, want er is natuurlijk veel meer aan de hand met vrienden, ouders, bekenden, kinderen, et cetera. En toch. Hoe hard ze hun best ook doen, dit tweede seizoen is een verbleekte versie van het origineel. De vanzelfsprekendheid waarmee moorden in de huiskamers plaatsvonden en die DH-1 zo prettig duister maakten, is gekapseisd onder karikaturale situaties om het vooral 'lekker gek' te houden.

Drie

Het is nog altijd Desparate Housewives, maar beter nieuws is dat aartsvader Marc Cherry een derde seizoen heeft aangekondigd waarin de sprankelende magie weer terugkeert, zo beloofde hij. Misschien wilden de producenten gewoon te snel terugkomen. Wat niet hoeft, want fans van The Sopranos en 24 wachten eindeloos op vervolgseries en de kwaliteit is dan ook navenant hoog. De enorme schare DH-fans hadden best nog een half jaartje zonder Wisteria Lane gekund.

Bestel deze dvd direct:


Desperate Housewives - Seizoen 2 (6DVD)
Eva Longoria