Eerste seizoen uit 1992 met drie afleveringen van de schmotzige, Britse rechercheur Jack Frost.

Met zoveel rechercheurs en moordzaken op Britse bodem, zou de bevolking van The Old Empire flink gedecimeerd moeten wezen. Traditiegetrouw leveren de Britten (zowel met boeken als met tv-series) de beste - en meeste - verhalen in dit genre. Waarom zijn ze zo goed in detectives? Wellicht vanwege die ingetogenheid die in hun volksaard verankerd zit: hoe minder er verbaal stoom wordt afgeblazen, hoe intenser de verbeeldingswereld - en daarmee ook de gewelddadige erupties als het de mens te veel wordt.

Verstandhouding

Britse detectives zijn vooral psychologische karakterstudies, waarin intelligente speurneuzen als Lynley, Miss Marple, Morse, Wycliff, Dalziel én Frost begrijpen welke oververhitte snelkookpannen er kunnen schuilgaan achter kalme façades van mensen. Het zoeken naar bewijsmateriaal is één methode. Maar vooral belangrijk in het Britse crime-genre is het opbouwen van een verstandhouding met de betrokkenen in een moordzaak, waarbij de rechercheur als een geduldige begeleider de dader naar zijn of haar ultieme biecht loodst. Niet zelden wordt zo'n bekentenis door de dader ervaren als een opluchting, en dan knikt de rechercheur begripvol en beleeft nauwelijks genoegen aan de arrestatie. Soms kijken ze er zelfs een beetje droevig bij.

Grijstinten

Frost is ook zo'n man. De klassieke ruwe bolster met het blanke pitje en een flinke dosis intuïtie. Hij kan bij zijn verdachten flink de duimschroeven aandraaien maar weet daarbij het kaf van het koren te scheiden. De rotzakken hebben een kluif aan Frost, zowel de criminelen als zijn eigen collegae. Terwijl de spreekwoordelijke katten in nood die rare sprongen maken kunnen rekenen op zijn toegeeflijkheid. Frost heeft, net als de voornoemde speurneuzen, genoeg van de wereld gezien om te weten dat tussen zwart en wit een ontelbaar aantal grijstinten zit.

Corpus delicti

In dit eerste seizoen op DVD zitten drie afleveringen van elk >100 minuten, gebaseerd op de boeken van R.D. Wingfield. Care and Protection, Not With Kindness en Conclusion. In de eerste krijgt Frost te maken met een ontvoeringszaak van een klein meisje, en tijdens de speurtocht stuit zijn rechercheteam op het lijk van een decennia oude moordzaak. In de tweede wordt er een tiener vermist en krijgt een vrouw dreigtelefoontjes. De derde gaat over een dodelijk ongeval waarbij de dader is doorgereden, en ook hier blijft de plot niet beperkt tot één lijk.

Nuance

Ook in de VS was Frost een instant hit, waar het kijkerspubliek positief reageerde op deze genuanceerde visie op misdaad. Het was een aangename variatie op de producties van hun eigen bodem waarin het onderscheid tussen goed en kwaad in de regel wordt overbelicht als een zonovergoten zoutvlakte op het middaguur. Een detective als Frost die lak heeft aan protocollen, meermalen in de clinch ligt met zijn meerderen en op instinct handelt: het is een feest voor liefhebbers van de Britse murder mysteries, en zo blijkt die sjofele Frost een tijdloze, geografisch ongebonden publiekstrekker.

Bestel deze dvd direct:


Touch Of Frost - Seizoen 1 (3DVD)
David Gooderson