Het complete oeuvre van de Spaanse regisseur Almodóvar in één uitgebreide DVD-box.

Almodóvar is de bekendste Spaanse regisseur. In de jaren zeventig werd hij een van de boegbeelden van La Movida, een culturele Madrileense stroming. Van zijn eerste geld kocht hij een camera waarmee hij direct begon te draaien. Geld voor de filmacademie had hij niet maar visie had hij des te meer, want zijn eerste 16 mm film werd al snel opgewaardeerd tot 35 mm, zodat die in de bioscoop voor een publiek vertoond konden worden. Een paar jaar later was zijn faam een feit, en zou Almodóvar internationaal bekend worden. Een aantal van zijn coryfeeën als Antonio Banderas, Penelope Cruz en Gael García Bernal hebben hun roem aan hem te danken.

Autobiografisch

Almodóvars films hebben vaak een autobiografische dimensie, maar dan wel een indirecte. La Mala Educación bijvoorbeeld, over priesters die zich vrijpostigheden veroorloven met hun koorknaapjes, stamt direct uit zijn eigen periode op een katholiek internaat - al claimt de regisseur dat hij zelf nooit slachtoffer is geworden van misbruik. Ook vrouwen als sterke persoonlijkheid en drijvende kracht in zijn werk is een gegeven. Wat niet zo verwonderlijk is, want Almodóvars films draaien veelal om relaties tussen mensen, en in de Iberische cultuur is de vrouw de sokkel in een gezin.

Essentiële kwesties

Een verbluffende constante is ook Almodóvars liefde voor het leven zelf, die in zijn vroegere werk nog experimenteler en licht absurdistisch werd vormgegeven, en later met steeds meer gemak en vanzelfsprekendheid. Essentiële kwesties weet hij te vereenvoudigen zonder dat zijn films er een flintertje aan impact door verliezen. Met de allesoverheersende liefde tussen mannen en vrouwen die hen bindt, en tegelijkertijd de allesoverheersende liefde tussen mannen en vrouwen die hen uit elkaar drijft.

Stijlmiddelen

Zijn inzet van stijlmiddelen als ballet, dans, oude filmtechieken, kleur, art direction en schitterende klassieke Spaanse volkssongs is ook karakteristiek, en hiervoor geldt wederom die eenvoud waarmee hij het zulke frivoliteiten in het verhaal past. Zoals hij een verklarende scène in Habla Con Ella gebruikt middels een kunstzinnig en erg grappig stukje zwijgende zwartwit-film, is absolute art. Van de Europese arthouse-cinema is Almodóvar een van de, zo niet de toegankelijkste regisseur. Met levensechte acteurs, die levensechte dialogen hebben.

Drie delen

De box bestaat uit drie delen (die ook apart te koop zijn). In Collectie 1 zitten Matador, La Ley del Deseo, Women on the Verge of a Nervous Breakdown en er is alvast ruimte gemaakt voor Volver, Almodóvars laatste meesterwerk (schitterend!) die net in de bios is uitgekomen. Dus dat is nog een open plekje voor later. Collectie 2 heeft de titels !Átame! , Live Flesh, La Mala Educación, High Heels en Habla Con Ella - en vooral die laatste is een gevierde bioscoophit waarin twee mannen een licht geperverteerde passie koesteren voor twee vrouwen in coma. De derde box heeft All About My Mother, The Flower of my Secret, Kika, What Have I Done To Deserve This en Dark Habits. En naast de Oscar(-nominaties) voor een aantal bovengenoemde titels, is er echt geen beginnen aan om te vermelden welke internationale prijzen Almodóvar al in de wacht heeft gesleept.


Bestel deze dvd direct:


Almodovar Ultimate Coll.
Javier Cámara