Rechttoe rechtaan misdaadthriller over zware jongens aan de Europese zuidkust: geen vakantieganger te zien in dit Spaanse oord, maar drugsdealers des te meer.

De film speelt zich af in de jaren tachtig. De soundtrack laat er geen twijfel over bestaan: Frankie Goes to Hollywood, Blondie, Duran Duran en The Simple Minds begeleiden met hun gouwe ouwen de opkomst van het get-go tijdperk waarin maatschappelijke status werd vertaald door rijkdom. Mannen dragen trainingspakken, de vrouwen glimmende, felgekleurde overals en hebben getoupeerd big hair. Frankie is een Brits jochie uit Londen: een nul, zoals hem altijd wordt ingepeperd door zijn sympathieke stiefpa, want hij heeft niks en zal nooit wat hebben. Beïnvloedbare sulletjes als Frankie vielen als rijpe appels in de schoot van de jongens met geld, ook al werden de miljoenen verdiend met dopehandel. Na een onbetekenend koeriersklusje naar Malaga wordt hij door de aanwezige bad guys opgenomen.

Ledigheid

The Business lijkt op de Britse variant van Klaas Bruinsma en aanverwante morons als Sam Brown. De wiethandel levert hen mooie villa's op, dure bolides, aanzien en dan komen als vanzelf de lekkere meiden. Het is een ledigheid waar je bijna treurig van wordt. Net als van de clichés waar deze misdaadthriller van uit zijn voegen barst. Het gaat allemaal zó volgens het boekje dat je het einde al kan uittekenen. Ergens wordt gesuggereerd dat de platte burgemeester (beroepsjargon voor corrupt) geen oogje meer toeknijpt als ze ook coke gaan verhandelen, dus dan kun je wachten op grote coketransporten, nóg meer geld en de onvermijdelijke terugval.

Slecht Georganiseerde Misdaad

'Ze' zijn een clubje bandieten die, waarschijnlijk voor het verhaal, uit uiteenlopende personages bestaat. Maar ze zijn dermate uiteenlopend dat het een volstrekt onlogische bende is - ze lijken zelfs een beetje op de hilarische Slecht Georganiseerde Misdaad uit Koefnoen. Om de spanning wat op te vijzelen heeft een van hen, een schietgrage en vooral stikjaloerse griezel, een bloedmooie vriendin die graag met de anderen flirt om de boel op te poken. Helaas levert de actrice die deze snollerol vertolkt een bedroevend slechte prestatie, dus ook uit die hoek komt verder weinig.

Leentjebuur

De regisseur/scenarist Nick Love heeft wat hippe elementen toegevoegd waarvoor hij leentjebuur bij Guy Ritchie heeft gespeeld. Freeze frames en voice-overs, maar het maakt het verhaal er niet spannender op. Slecht is anders, er is actie genoeg en de film is flitsend gemonteerd. Maar de voorspelbaarheid slaat toch een flinke deuk in de lol. En je ontkomt niet aan de gedachte dat Love ook bij Sexy Beast heeft afgekeken - alleen was dat een sterk door personages gedreven verhaal waarin acteur Ben Kingsley je het zweet op de rug joeg. In The Business zijn geen acterende uitblinkers. Het is gewoon een film over een paar mannen die in de jaren 80 hun geld verdienden met de toen opkomende drugshandel. Zoiets is hooguit interessant voor kids die ook van een poenerig leven dromen.


Bestel deze dvd direct:


Business, The
Tamer Hassan