Spaanse politieke thriller gebaseerd op waar gebeurde events in de jaren zeventig over een infiltrant bij de ETA.

De film speelt zich af in de nadagen van het Franco-tijdperk. Voor de Spaanse bouwvakker Mikel Lejarza (Eduardo Noriega) ziet het er voorlopig niet naar uit dat hij kan gaan rentenieren aan de kust, want de geheime politie heeft hem gerekruteerd als infiltrant bij de terreurorganisatie ETA. Mikel verrichtte enige hand- en spandiensten voor de beruchte bende, en nadat hij in de kraag werd gevat werd hem de optie geboden om undercover voor de antiterreurdienst te komen werken. De andere optie - wegrotten in de bajes - is dermate mistroostig dat Mikel eieren voor zijn geld kiest en als infiltrant bekend zou komen te staan onder de codenaam El Lobo.

Discutabele antiterreureenheid

Mocht de kijker nog niet overtuigd zijn dat die bajesreden afdoende was, wordt er ook een love interest aan de fraaie zwarte haren het verhaal ingesleept: de zangeres en Baskische activiste Amaya. El Lobo is klaar voor zijn pendeldienst tussen de terroristen en de overheidsdienst. Een dienst die, als we regisseur Miguel Courtois mogen geloven, niet bepaald bevolkt werd door de good guys. Als de wat naïeve Lobo na verloop van tijd een plan lanceert waarmee de ETA voor eens en voor altijd uitgeschakeld kan worden, zegt de dienstdoende agent doodkalm: "En wat moeten wij dan doen - een winkeltje openen?"

Vage grenzen

Courtois gaat niet al te subtiel te werk, maar hij weet wel een grimmige sfeer op te roepen. Een waarbij de scheidingslijn tussen goed en kwaad in het politiek nog niet zo stabiele Spanje erg vaag waren. Het tijdperk wordt wat onbeholpen weergegeven door dikke bakkebaarden, matjes en een poster van Last Tango In Paris op een reclamezuil. Origineel is anders, en het lijkt er ook op dat de acteurs allemaal dezelfde snor moesten delen - het maakt identificatie van de personages onderling er niet makkelijker op. Maar als reminder voor een door velen vergeten periode in de Iberische geschiedenis is El Lobo de moeite waard. Wie El Lobo nog altijd in gedachten houden, zijn de nog actieve ETA-leden, zoals de epiloog ons vertelt: het verhaal wil dat zij standaard een kogel op zak hebben, mochten zij oog in oog komen te staan met hun klokkenluider.


Bestel deze dvd direct:


El Lobo
Silvia Abascal