Het Britse tegenwicht voor Hyacinth Bouquet is Mrs. Henderson: een kwieke oude dame van stand die tijdens WO2 het Londense publiek en de gemobiliseerde soldaten onthaalt op bloot theatervertier

Mrs. Henderson is alles wat Hyacinth Bouquet wil zijn. Ze is rijk (maar dan ook echt rijk, niet alleen met de pony en een oprijlaan), verkeert in gegoede kringen en de aristocraten staan te popelen om een uitnodiging van haar te krijgen. Ze staat zelfs op goede voet met Lord Chamberlain, die ze altijd achteloos begroet met "Oh hello Tommy". De film begint als ze nét weduwe is geworden. Om niet te verzanden in een boring life van decente cocktailparty's en borduurwerk, koopt ze een theater en neemt de Hollandse jood Van Damm in dienst als artistiek leider om haar variété uniek te maken.

Naakt

Hun formule werkt, net zoals het verrukkelijke gekissebiss tussen Van Damm en Mrs. Henderson voor de kijker. Zij is even openminded als eigenwijs, maar hij heeft de creatieve touwtjes in handen. Ze botsen herhaaldelijk en zijn aan elkaar gewaagd, en haar financiële middelen stellen hem in staat de prachtigste concepten uit te voeren. Hun werkwijze wordt echter snel gekopieerd door andere theaters, dus ze moeten iets nieuws verzinnen. "Naakte meisjes," zegt Mrs. Henderson resoluut. Shock alom, want dit is Londen anno 40-45 en het handhaven van de openbare zeden lag nog immer in het strenge vizier van de overheid.

Kunst

"Have some more wine, Tommy," zegt Mrs. Henderson tegen Chamberlain, die tijdens een lunch probeert om haar vergunning voor blotemeisjesshows te krijgen. Er wordt met goede Bourgogne een omweg verzonnen die nog beter uitpakt dan wanneer ze carte blanche had gekregen: de naakte vrouwen mogen op toneel niet bewegen, dus de creatieve invulling van hun geëxposeerde lichamen moet zijn als kunst. En dat werkt. De show, met prachtige liedjes en zang en dans van toen, worden begeleid door schitterende decors van stilstaande naakten: mooi en ontroerend als de Venus van Boticelli. Kunst.

Bombardementen

Halverwege de film krijgt deze daverende, sprankelende sfeer van dit Londense theatergezelschap een abrupte omslag, als de Duitsers hun bombardementen loslaten op de Britse hoofdstad. De omslag is wel heel erg abrupt, maar anderzijds: zo is oorlog. Het normale leven wordt ondersteboven gegooid door luchtalarm, de immer dreigend-ronkende motoren en het onverbiddelijke gedreun van dodelijke bominslagen. Sluiting van het theater dreigt. Het is op dát moment dat Mrs. Henderson met nog meer energie dan ooit pleit voor continuering van haar shows. Met het beste argument als doorslaggevende factor: jonge soldaten zullen sterven voor het vaderland, zonder dat ze ooit in hun leven één keer een naakte vrouw zouden hebben gezien.

Verzet

Mrs. Henderson Present wordt niet alleen gedragen door de fenomenale acteerprestaties Judi Dench als Mrs Henderson en Bob Hoskins als Van Damm. Het verhaal is gebaseerd op waar gebeurde events, en zoetsappige heroïek of moralisme wordt volstrekt vermeden. Het theater symboliseert hoe mensen in een oorloggssituatie proberen om er het beste van te maken en ook bereid waren om daarbij risico's te lopen. Het is een vorm van verzet om het leven van alledag niet te laten terroriseren door een tirannieke vijand: pas als die elke facet van het burgerleven heeft weten in te kapselen, is er sprake van overwinning. Het is ook niet voor niets dat Chamberlain in dit verhaal nogal sullig afsteekt bij de rest van de cast.


Bestel deze dvd direct:


Mrs. Henderson Presents..
Will Young