Komedie met Jim Carrey als zwarte piet annex lolbroek: kan het nog wel, dat Carrey na ruim 10 jaar alweer zijn gekke trucje doet?

Wat een rare carrière heeft die Jim Carrey eigenlijk. Hij werd compleet onverwacht een stratosferische superster als Ace Ventura, en na The Mask deelde hij al helemaal de lakens uit op de Olympische berg in de filmindustrie. Zijn naam als bekkentrekker was zo groot als het Hollywood-sign, en van de weeromstuit bleef het publiek weg als hij eens iets serieus deed. Terwijl hij zó goed was in The Truman Show, Man on the Moon en Eternal Sunshine of a Spotless Mind. Het is de oorzaak nummer één voor depressies bij filmsterren, waar Carrey ook door werd geplaagd: het publiek wil ze in hun hokje van sekssymbool, actieheld of, zoals in Carreys geval, komiek.

Sippe ster

Superster en gedeprimeerd: alles is relatief, zo zie je maar weer. Maar toch is het een tikkie bizar om Carrey in Fun With Dick & Jane weer zijn oude foefje te zien doen. Hyperactief, verbijsterd, en die gelaatsspieren van elastiek. Toch weet hij in deze rol van een gevallen zakenman nog een aardig extra laagje in te bouwen. Daar biedt het verhaal ook de gelegenheid voor, want het lijkt wel regelrecht gekopieerd van een niet zo fraaie pagina in het Amerikaanse business-boek, de zaak Enron. Waarbij het personeel zich rijk genoeg achtte voor de Forbes-lijst, aandelen kochten op basis van mooie dromen die hen werden voorgespiegeld, en hun boosaardige baas met hun spaarcentjes zag verdwijnen in een platina helikopter. Foei.

Kwaaie aap

Carrey is Dick, de naïeve lieverd die denkt een prachtige promotie te maken, maar in plaats daarvan wordt neergeplant als de kwaaie aap zodra de bedrijfskassen slinken tot nul. Doordat dit publiek geheim was, wil niemand hem nog in dienst nemen. De arbeiders die al een trotse jacuzzi in de tuin aan het bouwen waren, worden weer weggestuurd, en Dick & Jane raken zó ver aan de grond dat zij hun inboedeltje moeten verkopen. Daar wordt een mens vanzelf crimineel van, en het getrouwde stel ontpopt zich als een soort van Bonnie & Clyde, waarna ze - dit is een komedie, weet u - de Robin Hood gaan uithangen.

Duister broertje

Het is wat zuur dat het personeel van Enron in werkelijkheid echt vet de sigaar was. In Fun With Dick & Jane wordt de boze baas (een sjmierende Alec Baldwin, over typecasting gesproken) uitgekleed tot op zijn bot waarna gerechtigheid geschiedt. Het is dankzij een vrij onbenullig maar ook weer niet onaardig plotje dat zij hem zijn kapitalen weten te ontfutselen. Maar toch, toch blijft dat wrange bijsmaakje van de realiteit, die allesbehalve lollig was, als een duister broertje in de coulissen zitten en hij laat zich horen. Mwoah, dat had best wel wat scherper gekund, en op de extra's houden de makers zich hierover wijselijk op de vlakte. Liever wat extra leut met een paar bloopers.


Bestel deze dvd direct:


Fun With Dick and Jane
Richard Jenkins


Bestel deze dvd direct:


Fun With Dick and Jane
Richard Jenkins