Fraai acteursdrama over de klassiek ontspoorde Amerikaanse familie, waarin een tragische gebeurtenis de deksel van de doofpot rukt.

Imaginary Heroes marcheert met bravoure de Amerikaanse suburbs in, waar de kasten van huizen, kalme straten en twee auto's op de oprijlaan niet verbloemen dat de levens van de mensen die er moeten wonen op een dood spoor zitten. Het terrein werd al eerder met succes bewandeld in films als American Beauty en The Ice Storm, waar dit drama evenwel een aangename zit aan toevoegt.

Kneusje

Het is het karakteristieke uitgangspunt voor dit genre: alles in zo'n gezin lijkt koek en ei voor de buitenwacht, totdat er één doorslaat en de rest van de familie in zijn val meesleurt. In Imaginary Heroes is dat de zelfmoord van de oudste zoon: een zwemkampioen die een grondige hekel had aan zwemmen, zoals de voice-over toelicht. Opeens krijgt de in zichzelf gekeerde, vergeten tweede zoon Tim een hoofdrol toebedeeld. Als vermeend kneusje moet hij antwoorden vinden op vragen die de ouders zich al heel lang niet meer hadden gesteld. Ook niet aan elkaar, waarop die tevens ontdekken dat ze al jarenlang langs elkaar heen leven.

Seventies-loot

Het zijn de gebruikelijke, maar aangename Amerikaanse weirdo's die we hier te zien krijgen. Er wordt veel gedronken, veel geblowd, en de moeder (Sigourney Weaver) betoont zich een rasechte loot uit de jaren 70-stam. De vader (Jeff Daniels) is de geijkte vader in zo'n gezinsdrama: contactgestoord, introvert, en zich onbewust van de schade die hij zijn kinderen toebrengt door zijn gedrag. Hij vertrekt na de dood van zijn zoon elke dag zogenaamd naar kantoor, en niemand weet dat hij zijn dagen doorbrengt op een bankje in het park, apathisch voor zich uitstarend.

Wiedergutmachung

Imaginary Heroes is niet smetteloos, maar heeft beslist zijn momenten. Sterk zijn de scènes tussen de moeder en haar zoon Tim, die - dankzij de seventies - vrijelijk over elk onderwerp kunnen praten. Het geheim uit het verleden dat een zwijgende maar permanente hoofdrol heeft gespeeld in dit gezin, komt wel ietwat uit de lucht gevallen en is bovendien nogal obligaat. Alsof dat alles wat is misgelopen zou kunnen verklaren, en het is een te gratuit handvat van regisseur Dan Harris om de wiedergutmachung aan te zwengelen.

Toch weten Weaver en Daniels dit soort zwakke momenten opperbest te compenseren, want zo'n drama valt of staat met de acteurs. In de extra's doen ze in een aantal interviews hun aanpak nog eens extra uit te doeken, en praat de crew over hun keuzes voor licht/donker/cameraposities om de eenzaamheid van die suburbs te onderstrepen: alsof we dat nog niet doorhadden.


Bestel deze dvd direct:


Imaginary Heroes
Emile Hirsch