Gefoezel met lijken, oplichterspraktijken en brave mannen die er niet voor in de wieg zijn gelegd. Het leidt tot geestige verwikkelingen in deze thriller in de sneeuw.

Als Fargo nooit was gemaakt, had deze zwartkomische thriller 4 sterren gekregen. Alas, er zijn zoveel elementen in deze film die een regelrechte kopie zijn van de Coen Brothers meesterwerkje uit 1996, dat de makers van The Big White er een klein afstraffinkje voor krijgen. Het meest in het oog springende staaltje van leentjebuur is wel het decor. De thriller speelt zich af in Alaska waar het koud is en overdadig sneeuwt: dat zorgt voor precies dezelfde scènes als de koude sneeuwstreek in Fargo's North Dakota. En nee, na 10 jaar zijn we diens brille nog niet vergeten, dus het afturven van de overeenkomsten kan beginnen.

Bankroete loser

Robin Williams kruipt als Paul Barnell in de huid van Fargo's Jerry Lundegaard. De loser die financieel aan de grond zit, dus denkt een slimme move te maken om aan kapitaal te komen. Zijn sinds 5 jaar vermiste broer wil hij als dood opgeven om het verzekeringsgeld op te strijken. De termijn daarvoor is echter 7 jaar, dus hij krijgt nul op rekest bij de verzekeringsmaatschappij. Dan treft hij de mazzel een lijk aan te treffen in een vuilnisbak. Ha! Die onbekende dode kan voor de broer doorgaan, bedenkt Barnell, en hij ensceneert razendsnel de begrafenis en de juiste papieren. De cheque à 1 miljoen dollar kan geïncasseerd worden.

Doortastende verzekeringsagent

Barnell heeft echter niet gerekend op de intelligentie en doortastendheid van verzekeringsagent Ted (Giovanni Ribisi), die het verzoek om de premie en het plotse lijk een iets te toevallige samenloop van omstandigheden vindt. Ook was het Barnell ontgaan dat het lijk wel eens een belangrijke schakel kon zijn in een moordzaak. En, wederom Fargo volstrekt indachtig, krijgt hij twee niet al te snuggere bad boys op zijn stoep: in The Big White zijn het de sukkels die het lijk terugeisen.

Holly

Net zoals Frances McDormand Fargo de stratosfeer inschoot, is Holly Hunter als Pauls vrouw Margaret een feest. Ze is niet gek, maar lijdt aan het Gilles de la Tourette-syndroom. Althans, zo luidt de lezing, maar het vermoeden rijst dat Margaret gewoon een prachtig excuus heeft gevonden om onbekommerd op iedereen die dom is, te schelden. Don't we all. Of het waar is of niet: dit personage is het meest aan vakantie toe in dit bevroren stadje in Alaska. Dat uitgerekend zij in gijzeling wordt gehouden door de twee niet al te snuggere boeven, is een prima zet geweest van de scenarist. Ze foetert non-stop en haar halve grijnsje verraadt hoe zeer zij zich verkneukelt om haar machteloze kidnappers.


Bestel deze dvd direct:


Big White
Mark Mylod