Eerste seizoen met dertien afleveringen van de mannensoap over het wel en wee van de brandweerlieden in New York City. Rijk aan testosteron, drama, zwarte humor, machograppen en het post-9/11 tijdperk.

Na een paar afleveringen is duidelijk dat deze serie meer behelst dan een paar ruwe bonken die branden blussen. In feite komen er weinig branden aan te pas. Het draait voornamelijk om de mannen bij de brandwacht zelf en hun privé-besognes. Centraal staat het leven van Tommy Gavin, een Ierse Amerikaan (een achtergrond waar herhaaldelijk naar wordt verwezen) die tegen zijn wil is gescheiden van zijn echtgenote en er een moeizaam co-ouderschap op nahoudt. En natuurlijk is daar de posttraumatische stress van 9/11, waarbij 343 collega's omkwamen - een gruwelijk feit waar ze elk op eigen wijze mee trachten te dealen.

Geenstijl

Rescue Me is in elk geval geen geschikte serie voor een humorloze vrouwenbeweging. De grappen zijn van het niveau Geenstijl, waar dus echt wel om te lachen valt mits je geen slepende issues hebt met het monster dat man heet. Er zitten een paar rouwdouwers tussen die op tilt slaan bij het idee dat er nichten bij de brandweerbrigade zitten, en een robbertje vechten op zijn tijd om de lucht te klaren is ook geen zeldzaamheid. Maar toch, die Al Bundy/Archie Bunker-grappen zijn beslist geestig, zoals Tommy's verwoede pogingen om bijvoorbeeld achter de naam te komen van de blonde bimbo die hij al een maand naait.

A-stoere poëzie

Of de posttraumatische stress, die een van hen verwerkt door het schrijven van (fraaie) gedichten. Dat poëtische is natuurlijk bepaald niet stoer, dus er wordt wat schamper over gedaan door zijn collegae. Terwijl subtiel doorsijpelt dat ze het toch eigenlijk wel mooi vinden. Dat is een fraaie sublijn in Rescue Me: de geijkte gedragscode regeert deze mannenwereld, maar het is gewoon een manier van doen. Wie daar niet doorheen weet te prikken, zal deze kerels met een nuffig dédain afdoen.

Paranormaal

Nóg gewaagder is Tommy's mystieke kant. Zijn 9/11 stress vertaalt zich in het praten met de doden. Een van zijn omgekomen collega's zit regelmatig bij hem aan tafel voor een biertje, en ze praten over hun werk en hun leven. Ook voert hij gesprekken met slachtoffers van branden of andere ongelukken, terwijl die later allang dood blijken te zijn. Een paranormale subplot dat - gelukkig - zonder enige poespas of hocus pocus wordt gepresenteerd. Zijn vrouw wil met de kinderen verhuizen naar Californië, omdat de buurt vol weduwen en wezen haar deprimeert. De brandweermannen zelf hebben geen andere keus dan te blijven, door te gaan, doen alsof er niks aan de hand is en zich af te reageren met drinken/vechten/lefgozerij.

Viriele luiken

Het is wel een serie waar je in moet komen. De pilot maakte niet bijster veel indruk, omdat Tommy ondermeer een lichting nieuwe rekruuts toeblaft met veel schuttingtaal en merkwaardig militante praat. Dan is het nog veel machotalk in de kleedkamers, gekanker op hun vrouwen en pornogelul over hoe je twee wijven tegelijk kan bevredigen. Pas na een aflevering of twee schuiven die viriele luiken open en zie je de achterliggende motieven, zodat de acteurs meer body krijgen en de humor veel beter valt. En dan ga je als vanzelf aan de kant van de guys staan als ze weer zo'n zeurdoos in hun bed hebben liggen die cadeautjes & aandacht wil voor al die seks. Lieve help.


Bestel deze dvd direct:


Rescue Me
Jack McGee