Achttienjarige rebelse dochter krijgt tot ongenoegen van haar vader een relatie met een curieuze dertiger.
/

Welke vader krijgt er geen nachtmerries van. Je dochter raakt tot over haar oren verliefd op een oudere jongen bij wie je onraad ruikt. Zij bekijkt 'm door de roze bril van een gepassioneerde bakvis, en wijst elke goede raad in de wind. Al zou die vader Wade (David Morse) zich in deze semi-thriller wel wat vaderlijker kunnen opstellen: hij is een wat norsige man van weinig woorden, die eigenlijk geen notie heeft hoe hij met zijn vrouw-wordende spruit moet omgaan.

Kogelgaten

Ook zijn andere kind, het timide zoontje Lonnie (Rory Culkin), laat zich door de charmante cowboy Harlan (Edward Norton) in de luren leggen. Dit gezin mist een moeder, zoveel is duidelijk. Want dochter Tobe (Rachel Evan Woods) laat zich door pa niets vertellen, en blijft Harlan opzoeken al weet de kijker allang dat die Harlan niet spoort. Op zijn hotelkamer speelt hij solo scènes na uit cowboy-films en schiet op een eigenaardige wild West manier kogelgaten in de muren.

Psycho-cowboy

Wat redelijk tot goed begint, eindigt in een puinhoop. Uiteindelijk wist schrijver/regisseur David Jacobson eigenlijk niet meer wat hij met zijn zwaar aangezette psycho-cowboy aanmoest. Lonnie wordt ontvoerd door Harlan, al weet het joch van de prins geen kwaad: hij heeft zich laten wijsmaken dat Wade zijn eigen Tobe heeft neergeschoten en galoppeert mee op Harlans gestolen paardje door de Californische San Fernando Valley.

Surreële scènes

Stijlmiddelen als surreële scènes maken de zaak er niet duidelijker op. Norton en Evan Woods leveren zoals gewoonlijk beslist puik werk af, de 2 tot 3 sterren zijn voor hen, maar zij raken aan het eind ook het spoor bijster in Jacobsons ratjetoe. De pointe die aan het begin van de film wordt gemaakt, verzandt in een ongeloofwaardige finale waar ook de soundtrack van Peter Salett, psychedelisch en dreigend als in Apocalypse Now, geen redding biedt. En het is leuk dat er op de extra's twee alternatieve optionele eindes aan de film worden geboden, maar wie de 8 verschillen weet te ontdekken krijgt van mij een biosbon.


Bestel deze dvd direct:


Down In The Valley
David Jacobson