Meesterlijke reconstructie van het beroemdste media-staaltje aller tijden: het gretige speurwerk van het journalistenduo Woodward en Bernstein dat leidde tot het aftreden van president Nixon

All The President's Men (1976) is een ode aan de journalistiek en een pleidooi voor de persvrijheid. Regisseur Alan J. Pakula heeft nergens een knieval gedaan naar het romantiseren van de journalistieke gang die leidde tot Watergate. We zien Woodward (Robert Redford) en Bernstein (Dustin Hoffman) ontelbare telefoontjes plegen, van deur tot deur lopen, getuigen ondervragen, kranten naspeuren, steggelen met hun hoofdredacteur, overleggen tijdens lange slapeloze nachten, vastlopen en weer een lucky break krijgen. Het is verslaggeving pur sang, dat uiteindelijk heeft geleid tot het ontzenuwen van de waarheid en de onherroepelijke val van Nixon.

Minutenlange scènes

Het is waarschijnlijk de meest natuurgetrouwe weergave van journalistiek die we ooit te zien zullen krijgen. En ook al is de afloop meer dan bekend, de spanning is op een gegeven moment om te snijden. Dat is dus echt te danken aan de regie van Pakula, die niet schroomde om minutenlange scènes in te lassen waarin we niets anders zien dan Woodward aan de telefoon. "U zegt dat u hem niet kent... [pauze] .... wilt u daar uw commentaar op geven?... [lange pauze] ... Dat begrijp ik .... [lange pauze] ... Maar hoe komt uw naam dan in dat dossier ... [lange pauze] ... Echt niet? ..." Dat soort monologen tegen een telefoon zo schitterend laten werken, is een heuse prestatie.

Geen achtergrondverhaal

De film is zelfs zo marginaal dat geen van de personages een achtergrondverhaal krijgt. Er is vast een moment geweest dat er werd gedelibereerd of de twee Washington Post-reporters geen verder body zouden moeten krijgen. Dus niet. En dat maakt de acteerprestaties van Redford en Hoffman des te indrukwekkender, omdat zij het in feite met eendimensionale rollen moesten doen. Er is helemaal geen ruimte gereserveerd voor wat voor mensen die Woodward en Bernstein zijn en wat hen dreef: het zijn slechts twee instrumenten die niets anders tot hun beschikking hebben dan de verbetenheid om de onderste steen boven te krijgen. De enige versnelling zit 'm in hun pas naar de hoofdredacteur van The Washington Post, bij wie ze steeds vaker worden ontboden. Hem worden door externe krachten de duimschroeven aangedraaid, maar hij houdt zijn twee jonge honden de hand boven het hoofd.

Extra's

All The President's Men is nu verkrijgbaar als SE. Het is goed dat de samenstellers van deze dvd de relevantie van All the President's Men aantonen. Het audiocommentaar van Robert Redford zou daar nog een schepje bovenop kunnen doen, maar hoewel dat op de hoes staat aangekondigd is het op de dvd zelf onvindbaar. De overige twee documentaires, één over Woodward en Bernstein en één over de totstandkoming van de film, zijn net zo vakkundig als Pakula's film. Verder een oude making of uit 1975 en een interviewfragment uit een talkshow met Jason Robards, die een prachtrol speelde als de moedige hoofdredacteur van The Washington Post.


Bestel deze dvd direct:


All the president's men