Twee DVD-boxen met elk vier films uit de jaren 60, over helden uit de Griekse mythologie en het Romeinse Rijk

Het zijn acht titels uit de periode van de indertijd zo succesvolle spektakelfilm. Een genre dat in het slop is geraakt, maar dat met Gladiator een tijdelijke opleving beleefde. Sandalen en gevechten in het amfitheater werden plots weer populair, met als gevolg nog meer helden uit de klassieke oudheid. Een epos over Alexander de Grote kwam uit, en een over de Griekse krijger Achilles die qua status vergelijkbaar was met Arjen Robben op 11 juni. Maar die laatste twee films misten de oerkracht van Russell Crowe's Maximus in Gladiator, en leken wel geproduceerd door de Chippendales.

Marketingstrategie

Wat de spektakelfilm van nu ook geen goed heeft gedaan, is dat er te veel mensen over de schouders van de regisseurs meekijken. De budgetten zijn dermate hoog dat er fors op doelgroep wordt gepitcht, en die gekunstelde, bedachte marketingstrategie heeft zijn weerslag op het eindresultaat. Daar hadden de makers ten tijde van deze Classics nog weinig last van. Al zijn de speciale effecten af en toe wat kneuterig en is de algehele kwaliteit niet zo spectaculair als tegenwoordig, ademen deze jaren 60 producties toch een verrassende frisheid uit.

Vreemd eendje

In Box 1 zitten de titels Maciste, The Revenge of Hercules, Fall of the Roman Empire en Achilles. De Roman Empire is hier eigenlijk een vreemd eendje in de bijt, want het is een Amerikaanse Hollywood-film tussen Italiaanse producties. Maar de sterrencast van Alec Guinness, Sophia Loren, Stephen Boyd en Christopher Plummer is niet superieur aan de onbekende sportschool-breedlopers die in de huid van de mythologische helden zijn gekropen. Dat de voertaal ook Italiaans is (behalve bij Roman Empire) verschaft de films zelfs een aardige, oorspronkelijke meerwaarde. Goed, het onderwerp is dan wel Grieks, maar die mediterraanse touch werkt net zo goed. Bovendien is de schoonheid van de vrouwen van mythische proporties, en dat zien we nu eenmaal graag in een verfilming van helden en coryfeeën.

Commodus

Voor de duidelijkheid: Roman Empire gaat over de machtsoverdracht van Marcus Aurelius, die na zijn dood in handen kwam van zijn volstrekt incompetente zoon Commodus. Plummer had overduidelijk veel plezier om die Romeinse keizervlerk te spelen (voordat hij een jaar later het Von Trapp-gezin bij mekaar zou fluiten in The Sound of Music). Achilles is uiteraard het verhaal over de grootste krijger aller tijden die zijn dood vond tijdens de Trojaanse oorlog. Hercules is de Griekse halfgod annex sterkste man op aarde, en Maciste een Spartaanse gladiator die in het Romeinse amfitheater de in ongenade gevallen christenen verdedigt. Met zweet, tranen en vooral veel bloed.

Homerus en Vergilius

Box II is ook Italiaanstalig, ondanks de vele Amerikaanse spelers. Hierin zitten de titels Ulysses, Constantine the Great, The Legend of Aeneas en Attila. Acteur Kirk Douglas, hier nog het sprekende evenbeeld van zoon Douglas anno nu, speelt de mythische held die na alweer die Trojaanse oorlog jarenlang blijft gescheiden van zijn vrouw Penelope omdat de Olympische goden hem enige omzwervingen bezorgen. De film is erg vrij naar Homerus, want we zien geen Lotofagen, Calypso of runderen van Helios. Wél de Sirenen, Circe en de Cycloop (met hilarisch knullig afgeplakte ogen). Ulysses is spectaculair genoeg, en Penelope wordt gespeeld door alweer zo'n bloedmooi stuk (Miss Italië's Silvana Mangano). Aeneas is vrij naar Vergilius' epos, Constantijn streed voor religieuze vrijheid van christenen, en bonk Attila de Hun is, wel, het bekende verhaal van Attila de Hun die vocht tegen de Romeinse overheersers.


Bestel deze dvd direct:


Cinema Classics