Driedelige miniserie van de BBC over lesbische vrouwen in Londen eind 19de eeuw. Gebaseerd op het boek van Sarah Waters.

Gigantische dildo's, SM, orgies en lesbische seks. Het is niet direct het soort televisie dat je van de BBC zou verwachten. Maar er zijn geen concessies gedaan aan Waters' scabreuze boek, dat gesitueerd is in het Victoriaanse tijdperk. Een epoque dat in de regel wordt geassocieerd met de stijfheid en een myriade zedelijke restricties. Echter, die fatsoensnormen golden het publieke leven. Binnen de huiskamermuren - dus buiten het gezichtsveld van de wetsdienaren - werd er baldadig gefeest mits men er de guineas voor had, zoals Waters laat zien.

Duimendik

Homoseksualiteit was in deze tijden eveneens dubbel. Werd Oscar Wilde in 1895 nog opgesloten vanwege zijn geaardheid: koningin Victoria ontkende eenvoudig dat er lesbische vrouwen waren, dus de damesliefde had in tegenstelling tot de geplaagde heren vrij spel. Dat ligt er in Tipping The Velvet duimendik bovenop. Dat vrouwen niet uitgebreid met elkaar op straat stonden te tongzoenen zegt niets: in die tijd gaf niemand blijk van openlijke affectie (lees: lust). Maar was men lesbisch, dan werd er ook niet al te moeilijk over gedaan, mits we de vrijpostige lezing van Waters tot op de letter volgen.

Oesters

Hoofdpersoon Nan Astley (Rachael Stirling, dochter van de fameuze Avenger Diana Rigg) maakt er in elk geval geen probleem van. Zij is geboren in een kustplaatsje en werkt - hoe subtiel - in de oesterbar van haar vader. Een oester is het eerste beeld dat we te zien krijgen in dit lesbo-drama. Oystergirl Nan is een frisse, ongecompliceerde meid, die halsoverkop verliefd wordt op de artieste Kitty Butler tijdens optreden in hun dorp. Nan schrikt geenszins van haar gevoelens: ze wist gewoonweg niet dat er zoiets bestond als liefde tussen vrouwen, maar zodra ze dat eenmaal doorheeft accepteert ze dat feit als een gegeven.

Orgies

Tipping is dus geenszins film over de worsteling of onderdrukking van lesbische vrouwen. Integendeel. Nan vertrekt spontaan met Kitty naar Londen waar de dames een intense, liefdevolle relatie ontwikkelen. Als Kitty haar verraadt door een verhouding met een man te beginnen, breekt haar hart en stort ze zich defaitistisch in de Londense underground. Ze belandt in de prostitutie en wordt uiteindelijk als huisslavinnetje in dienst genomen door een dominatrix. En daar komen de mega-dildo's tevoorschijn. Dit is een circuit vol steenrijke potten die van gekkigheid niet weten wat ze met hun geld moeten doen, en die Romeinse-stijl orgies organiseren als ware het Tupperware-parties.

Odyssee

Natuurlijk komt het goed met Nan, want Nan is ondanks haar morsige queeste door de onderbuik van de Britse hoofdstad, een deugdelijke meid die ware liefde in haar leven wil. Haar opvallendste eigenschap is, ondanks die geperverteerde seksuele odyssee, een evenwichtige aard. Het maakt haar tot een indrukwekkend personage dat met gemak de hele serie draagt. Stirling speelt haar als een vrijzinnige vrouw die overal nieuwsgierig induikt, soms verkeerde keuzes maakt, maar stug op zoekt blijft naar haar eigen identiteit. Een identiteit die compleet los staat van haar seksuele geaardheid, en dat maakt dit drama intelligenter, moderner en volwassener dan je in eerste instantie zou verwachten.


Bestel deze dvd direct:


Tipping The Velvet
Geoffrey Sax