Heerlijke film over backstage intriges bij het Londense toneel tijdens het interbellum. Naar een boek van W. Somerset Maugham.

Being Julia gaat helemaal over Julia, of eigenlijk over Annette Bening in de titelrol. Het is geen diepgravend werk, maar voor een actrice moet dit een rol zijn om de bevallige snijtandjes diep in te zinken. Bening weet haar personage in elk geval tot op het bot te fileren. Eigenlijk is Julia, deze gevierde Brits toneelactrice, een grillige aanstelster; maar Bening maakt er een geweldige vrouw van, een karakteristiek theatrale muts die is geboren om op de planken te staan.

Spot niet met de diva

Julia is getrouwd met de impressario Michael Gosselyn (Jeremy Irons). Hun huwelijk is modern, en zij zijn van elkaars buitenechtelijke relaties op de hoogte. Julia is op een leeftijd waarop actrices zich zorgen gaan maken. "Toneelstukken worden altijd geschreven door mannen, dat is het probleem," verzucht de diva, terwijl ze ondertussen goedkeurend haar spiegelbeeld bekijkt. Met recht goedkeurend, want ze is nog altijd een prachtige vrouw, en het kost haar weinig moeite om de piepjonge Amerikaan Tom Fennel (Shaun Evans) in te palmen. Maar hun luchthartige gedol krijgt voor haar een bloedserieuze wending: ze wordt verliefd en Tom verliest zijn belangstelling. Als ze er tevens achter komt dat Tom haar misbruikt om zijn vriendinnetje een rol op de bühne te bezorgen, zijn de rapen gaar: die snotneuzen zullen erachter komen dat er met de grootste diva van het Londense toneel niet te spotten valt.

Romantiek

Regisseur István Szabó weet de sfeer van het Londense toneel van die tijd prachtig neer te zetten. Zelfs dat gewapper met die boa's en die licht overdreven manier van acteren die toen in zwang was, brengen de acteurs feilloos over. De hele setting ademt een onmiskenbare romantiek, ook in de scènes waarin Julia zich in haar wanhoop verlaagt voor de verwende yank en zijn niet zo subtiele eisenpakket. Het lijkt hier warempel alsof er een roman van Simone de Beauvoir tot leven komt, die mét Somerset het patent had op hopeloze relaties waarin hopeloos verliefden zich naar hun vernederende ondergang spoeden.

Sprankelende wraak

Maar over de gehele linie is dit Benings film, en haar Oscar-nominatie voor deze rol was volkomen op zijn plaats (ze had 'm moeten krijgen, wat drommel). Ze is geestig, dramatisch, hilarisch, aanstellerig, gevoelig - zoals een echte actrice betaamt - en weet de kijker net zo makkelijk om haar vinger te winden als haar kring van bewonderaars. Haar wraak is een sprankelend moment van triomf, terwijl wraak, zeker voor vrouwen, een nooit zo aantrekkelijke eigenschap is. Maar dit is toneel, en zoals haar zoon al tegen haar zegt, maken spelers geen enkel onderscheid tussen hun optredens en hun privé-leven. Bening weet dat gegeven zelfs tot vehikel te maken voor haar eigen échte leven als actrice-in-de-veertig: een ware prestatie.


Bestel deze dvd direct:

Being Julia
Leigh Lawson