Dubbel-DVD box met twee voor televisie vervaardigde producties over de Romeinse keizers Nero en Augustus.

We beginnen met Augustus, a.k.a. Gaius Octavianus. Gespeeld door Peter O'Toole, die nu echt een dagje ouder begint te worden. Maar hij kan wel beter acteren dan het stuk onbenul die hem op jongere leeftijd moet voorstellen. Met die lege ogen vertoont hij geen greintje van het buitengewone intellect van Augustus, zoals de geschiedschrijving dicteert. Augustus kwam aan de macht nadat Caesar op de trappen van het Senaatsgebouw dood was gestoken, en onder de samenzweerders bevond zich Caesars vertrouweling Brutus.

Cleopatra

Vóór hem waren zowel Marcus Antonius als Caesar gevallen voor de charmes van Cleopatra. Hun expedities in die richting stagneerden enigszins omdat de heren geen van beiden hun snikkel in hun broek konden houden. Maar opvolger Augustus bleef Siberisch onder de verleidingskunsten van de Egyptische vorstin, en hij versloeg zowel haar als de legers van Marcus Antonius. Daarna breidde hij het Romeinse Rijk niet alleen uit, maar bracht hij tevens de boekhouding en organisatie van het onmetelijke rijk op orde.

Figuranten in toga

Dit is het verhaal van de ene Imperium Rome, maar het blaast je niet bepaald uit je stoel. Het is een degelijke, wat saaie weergave van een toch uiterst roerige periode in de geschiedenis van de Romeinen - die over de hele linie erg roerig was. Maar de makers wilden blijkbaar geen enkel risico nemen, en op een echte visie valt deze regisseur niet te betrappen. De decors zien er uit als decors, en je bent je er als kijker te veel van bewust dat hier acteurs en figuranten in toga rondlopen.

Plattelandsjongen

Dan de tweede Imperium-disk, die gaat over Nero. Wie ook maar een greintje kennis heeft van het Romeinse Rijk, weet dat Nero, samen met monsters als Caligula, een gruwelijk wrede keizer was. Het was evenwel in de tijd dat broers en zussen het met elkaar deden, dus het is niet onlogisch om te bedenken dat er ergens in de bloedlijn ernstige foutjes zijn geslopen die leidden tot de waanzin van deze heersers. Deze DVD heeft echter een verrassing in petto: hier wordt Nero voornamelijk afgeschilderd als een wat onnozele, kalme plattelandsjongen.

Suetonius

Je zou de scenarist een maandje in een kamer moeten opsluiten met het werk van Suetonius. Suetonius leefde van 70 tot 140 n.C., is de belangrijkste biograaf van Rome, en hij beschreef twaalf keizers. Deze geschiedschrijver heeft letter voor letter opgeschreven wat die krankzinnige idioten als Caligula en Nero uitspookten, en Suetonius' verhalen lijken net zoveel op deze miniserie als een viooltje op de kont van een mandril.

Grijnzende soap-acteur

Nou goed, ergens maakt Nero wel een niet nader verklaard oversteekje naar een meer geperverteerde man. Het meest van de tijd dartelt hij echter blij over de hei, met de parelwitte grijns van een soapacteur en dik zwart golvend haar, dodelijk verliefd op een meisje. Je vraagt je echt af waarom ook maar iemand de moeite heeft genomen om dit rare verhaal uit de duim te zuigen, want het echte werk van Suetonius biedt een enorme schat aan plottwists, spanning, thrills, gruwel, complotten, personages en historie. En bovendien was Nero een aartslelijkerd met een potbuikje en x-benen (het is allemaal letterlijk te lezen).

HBO's Rome

Was het echte werk te eng misschien, voor een miniserie? Maak dan geen film over het Romeinse Rijk en neem zoiets als Bambi als onderwerp. De Romeinen waren enorm ontwikkeld op vele gebieden, maar het waren natuurlijk ook over-arrogante horken met botte manieren die nog niet preuts waren bijgepolijst door religieuze voorschriften. Er werd indertijd volop gemoord, geslagen, gefolterd, geneukt op orgies, en dodelijke samenzweringen waren aan de orde van de dag. Wie écht iets van Rome wil weten, kan beter op de gelijknamige serie van HBO wachten. Daarin zit bovendien ook een ijzersterk personage van de toen nog piepjonge Augustus. En alles ziet er hartstikke echt uit.


Bestel deze dvd direct:


Imperium Rome
Roger Young