Vermakelijke actiekomedie over een detectivekoppel in Los Angeles tegen wil en dank.

Kiss Kiss Bang Bang is een hommage aan de jaren '50 detectives van Raymond Chandler. De hoofdstukken waarin de film is opgedeeld, zijn niet voor niets getiteld naar Chandler's romanreeks, waarin Sam Spade altijd de vaste hoofdpersoon was. De twee personages uit Kiss Kiss Bang Bang vertonen echter geen andere overeenkomst met Spade behalve een door het plafond knallende amusementsfactor, al is de good ol' voice-over een feest voor kenners van de film-noir uit The Golden Age of Hollywood.

Carrièremove

Het koppel bestaat uit Harry Lockhart (Robert Downey, Jr.) en Gay Perry (Val Kilmer). Harry is eigenlijk een onsuccesvol straatcrimineeltje dat per toeval in het vak rolt via een hilarische twist met een auditie voor een policier. Dit is Los Angeles, namelijk: de stad waar showbiz en realiteit voortdurend elkaars paden kruisen. Dat Harry zelf niet voor deze carrièremove heeft gekozen noch ertegen is opgewassen, leidt tot een rimram aan komische verwikkelingen - vergezeld van en nog verder opgeleukt door Downey's onnavolgbare mimiek.

Paarseizoen

Een feestje in een luxe villa in Tinsel Town zorgt voor het gewenste domino-effect. Harry ontmoet Gay Perry, hij ontmoet zijn jeugdliefde Harmony Faith Lane (M:I:III's Michelle Monaghan) en stuit daarna op meer ellende dan hij aankan. De plot buitelt als een haas in paarseizoen, waarin Harry niet alleen 2 keer dezelfde vinger verliest maar ook een paar keer een lijk. Grappig? Zeer zeker: dit is humor in de traditie van Pulp Fiction compleet met kickass-dialogen als mitrailleurvuur.

Extra's

De extra's hebben helaas weinig om het lijf: van de featurette met de bloopers had je bij zo'n spitse film meer verwacht, en van Downey al helemaal. Van scenarioschrijver/regisseur Shane Black hadden we ook meer willen weten. De schrijver van de vier Lethal Weaponfilms, The Last Boy Scout, Last Action Hero en The Long Kiss Goodnight levert met deze daverende actiethriller/komedie zijn regiedebuut af, waardoor je je onwillekeurig afvraagt wat voornoemde titels nog meer hadden kunnen zijn als Black zich eerder met regie had mogen bemoeien. Zijn een-op-eentjes in Kiss Kiss tussen acteur en kijker, die zogenaamde venster in de vierde muur, zijn een gewaagde vondst, en lef is tegenwoordig een zeldzaam goed in de filmindustrie.


Bestel deze dvd direct:


Kiss Kiss Bang Bang
Michelle Monaghan