Seizoen 1 van de BBC-productie Murphy's Law, met de immer betrouwbare James Nesbitt in de titelrol als maverick in dienst van de Britse politie.

Tommy Murphy is een outsider in het politiekorps. Hij rookt als een ketter en draagt altijd vettig leren jasjes. Hij luistert naar god noch gebod, en het ergste is: hij is van Ierse afkomst. Toch is ongeleid projectiel Murphy de beste man in het team, want hij excelleert in undercover operaties. Hij infiltreert net zo makkelijk in de Russische wapenmaffia als in het drugscircuit. Hij kan een veroordeelde IRA-terrorist of steenrijke zakenman spelen: hoe de opdracht ook luidt, Murphy heeft de juiste kwaliteiten, vergezeld van een (soms noodzakelijk) stukje doodsverachting.

Achtergrond

BBC zou BBC niet zijn als ze de personages niet van de juiste assets zouden voorzien, waarmee ze extra lagen creëren: die kenmerken immer de kracht van hun producties. Zo blijkt uit Murphy's achtergrond waarom hij is zo goed is in wat hij doet. Zijn dochtertje is vermoord door terroristen, waarna zijn huwelijk met zijn vrouw op de klippen liep. Het kameleontische aspect van de undercover-operaties geeft hem de gewenste anonimiteit bij wijze van overlevingsstrategie. Murphy kan zichzelf in een ander personage verliezen en daarmee zijn verleden van zich afschudden als een ouwe jas. Zijn tweede verdedigingswapen is zijn humor - kan het nog Britser - en zijn derde die doodsverachting.

Onorthodox

Seizoen 1 bestaat uit 5 afleveringen van elk anderhalf uur, inclusief de pilot-aflevering. De serie is geschreven door Colin Bateman. In elke aflevering drijft Murphy de zaken zo op de spits dat de gangsters zich gaan blootgeven: althans, dat is de bedoeling. Daar komt hij niet zelden zonder kleerscheuren uit, want de Londense underground wordt niet bevolkt door knuffelige puppy's. Murphy's sidekick is de sexy Detective Inspector Annie Huthrie (Claudia Harrison), die vooral bezig is om het pad te effenen voor haar beste troefkaart wiens onorthodoxe werkwijze nauwelijks bijval krijgt binnen het bureau zelf.

Maar dat heeft vooral met geknakte ego's te maken. Voor de kijker levert het fijn detectivewerk op, sterk drama en dito plots, spanning en een geweldige etalage voor het veelzijdige talent van Nesbitt. Wegens succes geprolongeerd, want inmiddels is Murphy al aan zijn derde seizoen toe.


Bestel deze dvd direct:


Murphy's Law - Seizoen 1 (4DVD)
Claudia Harrison