Niet lang na Charlie and the Chocolate Factory verraste die dekselse Tim Burton alweer met een feestelijke en zeer arbeidsintensieve animatiefilm.

Het is een wonder dat Tim Burton nog altijd maar de films kan blijven maken die hij maakt. Burton's voorkeuren lijken in niets te passen bij die van Hollywood, maar als hij maar zo nu en dan een blockbuster aflevert, dan lijkt hij de vrije hand te hebben om ook zijn eigen projecten te realiseren. Het meest recente voorbeeld: Corpse Bride, een film die hij in samenwerking met ene Mike Johnson maakte. Daar kunnen we begrip voor hebben, want de gekozen werkwijze is notoir arbeidsintensief. Stop/motion-animatie werkt zo: voor ieder frame moet de houding van de poppen worden aangepast, zodat het oog een continubeweging meent waar te nemen. Weet dat één seconde film uit 24 frames bestaat en dat Corpse Bride 75 minuten duurt en reken zelf maar uit wat een inspanning zo'n film vergt.

Macaber

Burton wist trouwens waar hij aan begon. Hij was in 1993 al het creatieve brein achter de stop/motion-film The Nightmare before Christmas, die in alle opzichten een succes werd. Corpse Bride doet er amper voor onder en bouwt op Nightmare voort: beide films vertellen een licht macaber verhaal dat romantisch en charmant gemaakt wordt door een frisse, naïeve blik. Liedjes fleuren het geheel in beide gevallen op. Hoofdpersoon in de nieuwe film is Victor Van Dort, die de stem heeft van Burton's signatuur-acteur Johnny Depp. Victor is een pijnlijk verlegen jongmens, dat zwaar opziet tegen zijn huwelijksdag. Dan immers zal deze visverkoperszoon ten overstaan van een groot aantal gasten in het openbaar moeten spreken om Victoria Everglot, dochter van een verarmd rijkeluisgezin, de zijne te mogen noemen.

Huwelijksgelofte

Om zich op zijn zware taak voor te bereiden repeteert Victor zijn huwelijksgelofte. Als hij daarbij echter een begraafplaats opwandelt, maakt hij een fatale fout. De geest van een jonge overleden vrouw rijst op uit een graf, in de veronderstelling dat Victor nu met háár getrouwd is. Navraag leert dat dat volgens de geldende wetten van de onderwereld inderdaad zo is. Eén levende en één dode vrouw hebben nu recht op Victor's echtelijke attenties. Heikele kwestie!

Onherbergzaam

Dankzij een mooie stilistische omkering is de onderwereld in de film bont en kleurrijk, terwijl de wereld van de levenden grauw en onherbergzaam gehouden wordt; een duidelijk voorbeeld van Burton's karakteristieke voorkeur voor het afwijkende. Zijn verering van de underdogstatus maakte eerder al een memorabele filmheld van onder meer Edward Scissorhands en verleende Batman (Burton regisseerde twee afleveringen) een onverwacht karakter. Ook Burton's oog voor details droeg ertoe bij dat Corpse Bride zo'n heerlijke en bruisende film kon worden. Eén van die details: we zien een piano van het merk Harryhausen. Een bestaand merk? Nee hoor, Ray Harryhausen is de naam van een vermaard pionier uit het stop-motion-genre.


Bestel deze dvd direct:


Corpse Bride
Tim Burton