Terwijl in kringen van haters de afschuw toeneemt, worden liefhebbers alleen maar fanatieker. En ja, daar is-ie dan op DVD: Harry Potter 4!

Iedereen heeft zijn kamp inmiddels wel gekozen: je bent pro-Potter of anti-Potter. Een brave DVD-recensie zal amper meer zieltjes pro of contra winnen. Toch houden we de film en (vooral) de extra's nog even tegen het licht. HP and the Goblet of Fire is duidelijk een boek dat J.K. Rowling schreef toen ze al helemaal zeker wist dat al haar zeven delen verfilmd zouden worden. Het boek bestaat voor een groot gedeelte uit cinematografisch intrigerende set pieces, die zich vooral afspelen als Harry's naam tegen alle verwachtingen in tevoorschijn komt uit de Vuurbeker die bepaalt wie er mogen deelnemen aan het eervolle, maar zeker ook gevaarlijke Toverschooltoernooi.

Wierlingen

Draken, onderwatercreeps die luisteren naar de naam Wierlingen en een helse tocht door een doolhof dat lijkt te leven: ziedaar de angstaanjagende opdrachten waarvoor Harry en de drie andere toernooideelnemers zich gesteld zien. Mike Newell (Donnie Brasco, Four Weddings and a Funeral) regisseert de potentiële logistieke nachtmerrie bekwaam en zorgt voor veel spektakel, maar hij slaagt er niet in om de constant mystieke sfeer op te roepen die HP 3 (The Prisoner of Azkaban) dankzij Alfonso Cuarón wel had. Maar de kwaliteit van Newells' bijdrage ligt absoluut een stuk boven het werk van Christopher Columbus, die de eerste twee delen voor zijn rekening nam.

Hoornstaart

En die extra's op het tweede schijfje van deze Special Edition? Nou, daar zijn er veel van, en ze lopen in kwaliteit uiteen van matig tot alleraardigst. Voor de drie spelletjes waarin de thuiskijkertjes dezelfde opdrachten krijgen als de helden in de film liepen we niet warm; de afstandsbediening van de DVD-speler mist nu eenmaal de souplesse van een echte joystick of console, en de lol is er snel af als de Hongaarse Hoornstaart je telkens al heeft opgevreten voordat je je eerste pijltjestoets hebt ingedrukt. Nee, dan zijn de featurettes waarin verschillende aspecten van de productie nader worden verklaard in al hun braafheid een stuk leuker.

Complexiteit

Ronduit gezellig en nog best onthullend ook is het gesprekje dat Richard Curtis (scenarist van onder meer Notting Hill en regisseur van Love, Actually) heeft met de drie jeugdige hoofdrolspelers uit de serie. Niet dat Curtis nou van die bijzondere of indringende vragen stelt, maar zijn drie gesprekspartners ontpoppen zich als intelligent, welbespraakt en verbijsterend normaal. Vooral Daniel Ratcliffe (HP zelve) is een innemend verteller en gewoon een heel leuke jongen. Tot slot vermelden we het filmpje Ontmoet de kampioenen, dat aan de hand van de wederwaardigheden van bijna achteloos een beeld geeft van de complexiteit van een filmproductie als deze. Al met al: weinig om keer op keer te bekijken, maar voor de geharde Potterfan bevat deze uitgave smakelijke goodies.


Bestel deze dvd direct:


Harry Potter en de Vuurbeker (2DVD) (Special Edition)
Daniel Radcliffe