De Engelsen hebben er zoals zo vaak een mooi woord voor: slice of life-drama. Een doorsnede van het leven, zonder de toeters en bellen die films daar vaak aan toevoegen. Maar is Nobody's Fool (1994) echt als het leven zelf?

Het begin van de op Richard Russo's gelijknamige roman gebaseerde film is alleszins veelbelovend. We maken kennis met de door Paul Newman gespeelde Donald Sullivan -bijnaam Sully- die bepaald niet het leven van een superheld leidt. Hij leeft al zijn hele leven van 60 plus jaren in het dorpje North Bath (het is gefingeerd, maar ligt in het noorden van de staat New York). Een overdonderend succes is dat niet geweest. Aan zijn huwelijk heeft hij ooit hoogstpersoonlijk een abrupt einde gemaakt door weg te gaan en doodleuk vijf straten verderop te gaan wonen. Met zijn zoon heeft hij daardoor amper een relatie. Zijn ex-vrouw heeft een begrijpelijke bloedhekel aan 'm.

Hawaï

Gaat het Sully in zakelijk opzicht beter? Vergeet het maar. Hij is een man van weinig talenten. Hij doet wel eens een klusje voor de aannemer Carl Roebuck (Bruce Willis met nog een restje haar), met wie hij een merkwaardige haat/liefde-verhouding heeft. Die klusjes gaan 'm steeds moeilijker af, omdat Sully een half jaar geleden een zwaar kniekwetsuur heeft opgelopen. Het enige dat hem nu nog goed afgaat is flirten met Carl's in het leven teleurgestelde vrouw Toby (Melanie Griffith), met wie hij fantasietjes deelt over een oude dag op Hawaï. En verder is Sully vooral heel eenzaam. Zijn sociale contacten zijn van een deprimerende oppervlakkigheid, en in zijn eenzame momenten moet hij onder ogen zien dat zijn flierefluitersleven vol ontlopen verantwoordelijkheden hem weinig heeft opgeleverd.

Kwaal

Inderdaad, dat is gedegen materiaal voor een slice of life-drama. Maar helaas slaat halverwege de film die onvermijdelijke Hollywood-kwaal weer toe. Er moet en zal een boodschap in, anders zouden we nog eens kunnen gaan denken dat een film een kunstwerk is van een andere orde dan pakweg een keukentegeltje. Het script grijpt razendsnel in en brengt Sully in een situatie dat hij opeens weer in contact komt met de zoon die hij al die jaren verwaarloosd heeft. Deze Peter was uit het dorp vertrokken, maar is nu zijn baan kwijt en ligt nog in scheiding ook. Samen met een van Sully's twee kleinkinderen komt hij weer in North Bath wonen.

Mottenballen

En ja, geheel tegen wil en dank en zijn zorgvuldig opgebouwde karakter in zien we Sully veranderen. Hij wordt vaderlijker, grootvaderlijker, een 'beter mens'. Terwijl we hem eerder -met name in een scène met een nog piepjonge Philip Seymour Hoffman- toch echt hebben leren kennen als een onvervalste klootzak. Het zal allemaal wel weer te maken hebben met de in scenaristenkringen vereerde 'boog' die elk zichzelf respecterend script moet hebben, maar het doet tegennatuurlijk aan, gaat ten koste van de authenticiteit en leidt af van de plezierig natuurlijke acteerprestaties van de sterrencast. Een degelijke film dus, maar bepaald geen meesterwerk. Het is dan ook niet helemaal duidelijk waarom de film 12 jaar na dato voor een DVD-release (zonder extra's!) uit de mottenballen wordt gehaald.


Bestel deze dvd direct:


Nobody'S Fool
Bruce Willis