Op een pittoresk Iers eilandje speelt zich een familiedramaatje af. Niks schokkends, want de beelden van het mooie landschap mogen niet bezoedeld worden.

The Nephew is de eerste film van het productiebedrijf van Pierce Brosnan, ex-007, die zelf van Ierse afkomst is. Dat hij gek is op zijn land is zo helder als glas: maar wellicht had Brosnan met zijn bedrijfje beter een toeristisch project kunnen draaien. De camera streelt langs glooiende heuveltoppen en rollende branding zoals Casanova over de heup van zijn liefje. De personages kunnen we te midden van die pastorale beelden goeddeels missen als kiespijn.

Sjimmie

The Nephew is Chad, de zoon van de Ierse Kate die 20 jaar geleden na genoemd dramaatje van het eiland is vertrokken naar Amerika. Na Kate's overlijden komt Chad terug om zijn familie te zoeken. Chad blijkt - paukenslag - een zwart velletje te hebben, dreadlocks en hiphop-kleren. De lokale boerentrientjes vallen als een baksteen voor dit import-curiosum en Kate's broer neemt subiet een afwijzende houding aan. Maar dat heeft andere oorzaken, te weten een oude vete tussen hem en Kate's eerste geliefde (Brosnan).

Couleur locale

Het landschap redt deze film, want de muizenissen van deze eilandbewoners slaan nog geen deuk in een pakje boter. Ze zijn wel bruikbaar als couleur locale, want soms moet er een mooi traditioneel Iers liedje worden gezongen en daar heb je mensen voor nodig.

Maar zoiets als Chad's cultuurshock, die ongetwijfeld op ramkoers moet liggen voor een hippe New-Yorkse cityboy zo plots tussen bekrompen roddelaars, wordt finaal genegeerd. Het vreemde eendje in de bijt wordt op een klip geplant en het zwijgen opgelegd, waarna de camera uitzoomt en we een miniatuur-mens zien tussen overweldigend fraaie loodgrijze luchten en amberkleurige duinen. De 3-sterrenwaardering is dus geheel en al bestemd voor Ierland.


Bestel deze dvd direct:


The Nephew
Niall Toibin