Voilá, de geheimen van Egypte in MTV-stijl. Millennia oude mysteriën gepresenteerd op brallend joviale toon met een kek soundtrackje eronder. Hoe verzinnen ze 't

Misschien dat dit de Amerikaanse manier is om een -select- publiek op te warmen voor 'oude cultuur'; volgens Europese criteria is deze documentaire een verschrikking. Dat begint al met de schreeuwerige trailer, waarin met herautgeschal een vooraankondiging wordt gegeven van wat de kijker kan verwachten.

Piramides, sfinxen, farao's, mummies: de prachtige erfenis van een eeuwenoude beschaving hopeloos gehusseld en gepresenteerd in schrijnend hippe stijl. Wie daarna toch de sprong wil wagen, merkt dat dit videoclip-tempo de hele disk wordt doorgetrokken. Welkom in McEgypt! Swing mee met Toutanchamon en doe een hiphop-dansje op zijn tombe.

Pipo

Welke Pipo heeft in vredesnaam bedacht om de kunstschatten van Egypte op te leuken tot Six Flags. Het is bijna grafschennis om jolige 'wetenschappers' door de lange gangen in piramides te laten tippelen, terwijl ze pikante knipoog-anekdotes babbelen. Ultrakorte anekdotes natuurlijk, want na 10 seconden verveelt zoiets en moet er weer op warpspeed worden doorgescheurd naar de volgende amusements-attractie.

"Die farao dan, nou, dat was me een geilneef," gniffelt een academica-met-pluishaar likkebaardend tegen de camera. Die liet dames dansen in visnetjes. Enne... niks eronder he? Hahaha...

Las Vegas

Het is tenenkrommend banaal, deze documentaire (voor zover het die genre-naam verdienen mag), die een imposante beschaving de contemporaine riolen probeert in te trekken van seks, geweld en rock'n'roll. En alsof dat al niet erg genoeg is, worden er ook nog eens debiele theorieën bijgehaald over buitenaardse wezens als mogelijke piramidebouwers. Theorieën die trouwens bij hindsight uitstekend op hun plaats zijn in dit absurde ratjetoe, want een van de talking heads is warempel manager van het Egyptische casino in Las Vegas. Beslist een expert bij uitstek om een kwekje te houden over het Land der Farao's.

Vertaling-kronkels

We misten oprecht een gastoptreden van Britney Spears, die met zonnefactor 50 op het blote middenrifje een zelfgeschreven moppie zong bovenop de Piramide van Cheops (Che-Oops! Lachen!). Dat ook de Nederlandse ondertiteling een bende is, is dus bepaald geen mysterie. Het Engelse 'despotes' wordt met droge ogen vertaald als 'bespotten'. 't Klinkt immers hetzelfde, dus doe maar.

Die rammelvertaling was overigens het enige struikelblok van een andere documentaire-serie van dezelfde distributeur, die het geweldige Rise & Fall of Great Empires heeft uitgebracht. Een van die Empires was Egypte: wie er iets van wil weten, beperke zich tot die editie.


Bestel deze dvd direct:


Hidden Egypt