Verbluffende documentaire over eeuwenoude Tibetaanse geneeswijzen, die door westerse wetenschappers onder de loep zijn gelegd.

In deze documentaire van Franz Reichle worden de basisprincipes van de Tibetaanse geneeskunst uitgelegd. Een stokoude Tibetaan, met eeuwen kennis in zijn hoofd en handen, geeft aan hoe het menselijk lichaam werkt, en welke procedures worden afgelegd bij het behandelen van ziektes en (psychische) aandoeningen.

Uitgaande van het holistische principe worden geestelijke en fysieke aspecten als eenheid gezien. Een aantal praktijkgevallen passeert hierbij de revue in India en Siberië, waar verbazingwekkende resultaten werden geboekt bij de behandeling van stralings-slachtoffers van Tsjernobyl.

Myrobalaan

De arts werkt met plantaardige medicijnen als de myrobalaan, een nootachtige vrucht die alle zes smaakgebieden beslaat. Geneesmiddele`n zijn daarnaast gestructureerd conform de zogeheten acht potenties: zwaar, vettig, koel, stomp, licht, grof, heet en scherp.

De kanalen in het menselijk lichaam worden bewerkt met hittetherapie en kruiden, terwijl tijdens de behandeling zachte gebeden worden gepreveld. Zo wordt tegelijk de natuur gecelebreerd, verklaart de oude man: de aarde biedt de mens immers zoveel, dus dat besef moet een wezenlijk onderdeel van het genezingsproces uitmaken.

Wetenschappelijke onderbouwing

Hocuspocus? Niet in het minst. Reichle heeft een aantal Zwitserse en Israëlische artsen (die tot de beste ter wereld behoren) voor de camera gehaald. Zij bestuderen deze boeddhistisch-georiënteerde geneeskunst al jarenlang, en geven die een wetenschappelijke onderbouwing.

De eeuwenoude methodes van Tibet lijken buitengewoon geschikt voor onze westerse beschavingsziekten (stress, hart- en vaatziekten, kanker), zoals de Dalai Lama ze noemt. De verbannen Lama licht van alles toe, en doet zinnige uitspraken over de combinatie van deze én de westerse geneeskunst. Ook in de extra's is een uitgebreid interview met hem opgenomen.

Kalm

Wat buitengewoon aantrekkelijk overkomt bij de Tibetaanse arts is zijn charisma van kalmte, die als een weldadige wolk op de patiënten neerdaalt. Niets heeft haast, voor alles is tijd. Dit is het soort documentaire dat je direct aan zieke familie of vrienden wilt geven - vooral omdat er patiënten aan het woord komen die door westerse doktoren allang waren afgeschreven. En de liefdevolle, bedaarde zorg waarmee hij aan het eind geneeskundige teksten in doeken wikkelt en opbergt, is ronduit ontroerend.

De Boeddhistische leer

Tegelijk met deze DVD wordt ook de documentaire Steps Of Mindfulness uitgebracht van Thomas Lüchinger, die de leer van het boeddhisme behandelt. Het is de registratie van een reis met Thich Nhat Hanh, een Vietnamese Zenleraar en vredesactivist. Vrede is een sleutelwoord in het boeddhisme.

Het is niet voor niets dat deze leer met succes wordt toegepast in gevangenissen, waar dolgedraaide criminelen zo zacht als puppy's worden zodra ze de kunst van de meditatie hebben ontdekt. Er zijn zelfs boeddhistische workshops voor Israëliers en Palestijnen met succes afgesloten.

VN-voorzitterschap

Omringd door monniken en nonnen bezoekt Thich Nhat Hanh bekende plekken als Bodh Gaya, waar Boeddha de verlichting bereikte. Hanh onderwijst hoe iedereen (die wil) tot zulke inzichten kan komen. Interessant hierbij is wel dat terwijl de meesten het boeddhisme opzoeken voor hun eigen spirituele verrijking, deze Vietnamees zijn kennis juist aanwendt om slepende vredesprocessen overal ter wereld te bevorderen. Dat is een uitermate zinvolle toepassing, en na deze film vraag je je af waarom de VN niet onder voorzitterschap van een boeddhist vallen.


Bestel deze dvd direct:


Knowledge Of Healing