Wijlen John Wayne, of welke andere genre-cowboy dan ook, is een watje-in-tutu vergeleken met de rouwdouwers in Deadwood. Het meest in de richting komt Gary Cooper, in High Noon van Fred Zimmerman. Maar ook in die klassieker slaat de goed versus kwaad-balans uit ten faveure van het integere heldendom, en in Deadwood zijn de mensen levensecht, zoals die in een ruige, wetteloze omgeving nu eenmaal zijn. In de struggle for life wordt er namelijk nogal eens een loopje genomen met de moraal.

Goudkoorts

Deadwood is het dorp dat in het verhaal kersvers uit de grond wordt gestampt en in de opbouwfase verkeert. De plaats bestaat overigens nog altijd, en is gelegen in de Amerikaanse staat South-Dakota. De ontstaangeschiedenis stamt uit ongeveer 1875, als er na geruchten over goudaders in de streek de eerste mensen van heinde en ver toestromen om hun fortuin te maken.

Officieel behoorde Deadwood indertijd nog tot geen enkele federatie, dus degene met de grootste bek maakte de dienst uit. In Deadwood zijn dat Al Swearengen en Cyrus Tolliver: twee rivaliserende kroegbazen annex pooiers annex zakenmannen annex criminelen: de Holleeders uit het wilde Westen, so to speak.

Modderstraten

Terwijl dagelijks de modder in de straten hoog opspat door de paardenhoeven die huifkarren vol nieuwe goudzoekers binnenbrengen, timmeren de aanwezige inwoners druk aan de weg voor een eerste primitieve infrastructuur. Met nieuwe saloons (lees: bordelen), winkels, postdiensten, banken.

Maar er lopen vooral veel oplichters rond, die naïeve goudzoekers zo duur mogelijk stukken land proberen aan te smeren. Het is de perfecte setting voor een hele stoet personages, en ondanks de aanzienlijke zendtijd van Swearengen en Tolliver zijn er geen echte hoofdpersonen in de serie.

Zuipschuit

Maar wat een cast! Een vloekende, zuipende, hoererende, schietende, bedriegende en vechtende cast. Met warempel nog historische figuren ook, zoals Wild Bill Hickock en de notoire Calamity Jane: zij is een grofgebekte zuipschuit van de bovenste plank, een die de ruigste en meest gedegenereerde vreemdelingenlegionnair nog zou aftroeven in alcohol-consumptie en scheldkannonades. Toch vertoont zij op de vreemdste momenten nog een zacht randje, evenals een paar andere Deadwood-bewoners bij wie je het 't minst verwacht.

Periode van wetteloosheid

De makers testen het publiek keer op keer door de acteurs de immoreelste, misdadigste streken uit te laten halen, en die compleet onverwacht af te wisselen met een mensvriendelijk gebaar of wat daarvoor door moet gaan. En de cast komt er met gemak mee weg. Wat een prachtige rollen zijn dit, stuk voor stuk. Deze mensen zijn volstrekt geloofwaardig voor deze periode in de geschiedenis, waarin racisme, kolonialisme, hebzucht en wetteloosheid compleet de vrije hand hebben.

Dagelijks wordt er iemand omgelegd, en hun lijken worden bij de Chinees gedumpt die ze aan zijn varkens voert. Ongelogen. En toch valt er ook veel te lachen, vooral dankzij de fabuleuze Ian McShane als Swearengen. Hij zet een eloquente schurk neer die, mits geboren in een andere tijd of omstandigheid, wellicht een heel andere carrière had gekozen. Eigenlijk is hij net zo'n tragische boef als Tony Soprano.


Bestel deze dvd direct:


Deadwood - Seizoen 1
David Milch