AMSTERDAM - De mooiste hoogtepunten uit de historie van Nederlands meest befaamde voetbalclub zijn samengebracht op één DVD. De Ajax Historie bevat meer dan 240 minuten authentieke beelden van de NOS. NU.nl was woensdagavond aanwezig bij de presentatie in de Amsterdam Arena.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De managing director van Warner Home Video, Ruud Lammers, overhandigde de DVD aan verschillende oud-spelers van Ajax, waaronder Sjaak Swart en Bobby Haarms. Volgens Lammers is de compilatie van de hoogtepunten bedoeld voor alle voetballiefhebbers over de hele wereld. "Al ben je fan van PSV of Feyenoord, de klassieke beelden spreken iedereen aan."


Van links naar rechts Bobby Haarms, Sjaak Swart, Maarten Fontein en Dick Schoenaker

De Ajax Historie is deel één uit een reeks van vier documentaires over de club. Het eerste deel is uitsluitend toegespitst op alle memorabele momenten uit de geschiedenis van Ajax. De dubbel-DVD bevat zowel wedstrijdbeelden als historische interviews met de spelers. Zo legt Rinus Michels aan een jonge Cruyff op een schoolbord uit wat de tactiek is en is Sjaak Swart in zijn sigarenwinkel te bewonderen.

Volgens Lammers is Ajax de enige Nederlandse club die in het rijtje Real Madrid, AC Milan en FC Liverpool thuis hoort. "Warner Bros is een A-merk, wij willen enkel het beste. Daarom hebben wij gekozen voor de historie van Ajax", aldus Lammers. Maarten Fontein, algemeen directeur van Ajax, sluit zich hier volledig bij aan. "Wij willen een leidende rol spelen in het voetbal gebaseerd op de vijf peilers van de club. Deze DVD past daar perfect in."

Archieven

De beelden uit de documentaire zijn afkomstig uit de archieven van de NOS. Michel Sleutelberg heeft samen met de omroep de beelden geselecteerd. "Ik ben tevreden over het eindresultaat maar het blijft moeilijk om 106 jaar gevuld met hoogtepunten te moeten samen brengen in een documentaire van vier uur. In successeizoenen waarin bijvoorbeeld de Europese cups zijn behaald, gaan we al snel naar de finale toe. Ik kan begrijpen dat sommige mensen ook de aanloop naar de climax willen zien, maar daar was helaas geen tijd voor", aldus Sleutelberg.


Swart: 'Ik kijk er erg naar uit om al die mooie hoogtepunten nog een keer te kunnen bekijken'

Sjaak Swart nam voor aanvang van de wedstrijd tegen Vitesse de compilatie in ontvangst. "Ik kijk er erg naar uit om al die mooie hoogtepunten nog een keer te kunnen bekijken. Ik weet al wat de mooiste is. Mijn laatste wedstrijd voor Ajax. We wonnen met 12-1 van Vitesse", zei de oud-speler met een knipoog.

Buitenland

De documentaire wordt eerst enkel in Nederland uitgebracht maar er worden al plannen gemaakt om hem ook in het buitenland op de markt te brengen. "Ajax heeft supporters over de hele wereld. Zodra het product goed op de Nederlandse markt staat zullen we strategieën bedenken om hem ook goed op buitenlandse markten te kunnen introduceren", aldus Lammers.

De DVD ligt vanaf 26 april in de winkel. Op de site van Ajax kunnen belangstellenden hun kopie nu alvast bestellen.