Tweede detective met Helen Mirren als Detective Chief Inspector Jane Tennison, die weer scherp genoeg is om door diamant te snijden

In de eerste Prime Suspect was een van de subplots het machismo bij het Britse rechercheteam. De nieuw aangestelde Tennison had toen niet alleen een kluif aan een ongrijpbare seriemoordenaar, maar ook aan tegenstribbelende collegae die nurks een vrouw als hun meerdere moesten accepteren. Gelukkig zijn die in dit vervolg ook weer aanwezig: Mirren als Tennison kan immers prachtig ironisch uithalen naar die bespottelijk bange mannetjes die das Weib vrezen als rivale.

Dekhengst

Het is inmiddels een jaar later, en Tennison heeft een leidende positie verworven binnen het korps. Ze zet een punt achter haar relatie met Detective Sergeant Bob Oswalde (Colin Salmon), die enigszins geschokt is door haar koele houding over hun affaire. Hij wil meer zijn dan een dekhengst, zij wil zich gewoon voor 100% op haar werk richten. Tennison heeft niet voor niets haar staf opgezweept tot een goed geoliede machine, en die kunnen in Prime 2 direct hun tanden in een stevige zaak zetten. Een half ontbonden lijk wordt gevonden achter de flat in een immigrantenwijk, waar raciale spanningen heersen.

Moreel geweten

Voor dit vervolg in de opwindende Prime Suspect-serie heeft auteur Allan Cubitt de pen overgenomen van schepper Lynda La Plant, om een moordmysterie te schrijven met een sociale ondergrond én een moreel geweten. Het is een kenmerk geworden om de verhaallijn in een sociale context te plaatsen, zoals in de eerste Prime naast de jacht op de serial killer ook de emancipatie-factor een grote rol kreeg toebedeeld. Die factor is er nog steeds, en tevens giet Cubitt er een fikse schep raciale politiek en ruig politie-optreden overheen. Prime 2 is wederom ijzersterk, met een fonkelende Helen Mirren en een kant van Groot-Britannië die je niet zo snel in vakantiebrochure terug zult vinden.


Bestel deze dvd direct:


Prime Suspect - Serie 2
Helen Mirren