Droeve maar sterk geacteerde film over een terminaal zieke jongen die zijn laatste maanden komt doorbrengen bij zijn ouders

Deze televisiefilm van HBO is uit 1997, een gouwe ouwe dus. Met Glenn Close, David Strathairn, Robert Sean Leonard en warempel Bridget Fonda, die toen nog hot was maar die inmiddels geen belangwekkende filmrollen meer heeft gespeeld. Ook haar rol in In The Gloaming is enigszins ondankbaar, want ze heeft slechts enkele scènes als de wat nuffige dochter die zich altijd achtergesteld heeft gevoeld bij de bijzondere belangstelling die haar moeder (Close) voor haar broertje Danny (Leonard) koesterde.

Idyllisch

Die belangstelling is op dit moment helemaal 100 procent, want Danny is ziek, doodziek. Hij wordt ook niet meer beter, en daarom brengt hij zijn laatste maanden door bij zijn ouders, in hun prachtige huis dat midden in het mooiste stukje Amerika is gelegen: de regio Westchester in New England. Het schilderachtige decor is van een poëtische schoonheid, en met flashbacks zien we hoe hier kinderen opgroeiden in een idyllische omgeving en met een overvloed aan liefdevolle ouderlijke zorg.

De laatste waarheden

Dat maakt Danny's situatie des te schrijnender, en die van zijn familieleden incluis. Met zulke aardige mensen is het bijna crimineel dat een dergelijk zwaar lot hen moet treffen. Het drama wordt natuurlijk meesterlijk gespeeld door Close & Strathairn, als ouders die altijd voor alles een oplossing hadden maar hier machteloos toe moeten zien hoe bij hun zoon het leven door de vingers glipt als los zand. Het is ook een periode van waarheid, omdat er met het absolute einde voor ogen niets meer te verliezen is en uitgesproken wordt wat voorheen nog onbesproken bleef. Deze waarheden op de valreep worden echter nergens obligaat: de regie van wijlen Christopher Reeve (jawel: Superman) houdt het verhaal delicaat en emotioneel goed gedoseerd.


Bestel deze dvd direct:


In The Gloaming
Whoopi Goldberg