Crash is een vlammend portret van racisme in de Verenigde Staten. Negers schelden op blanken, blanken schelden op Aziaten, Aziaten schelden op Mexicanen, Mexicanen schelden op negers, en ga zo maar door. Politiek correct is deze film bepaald niet te noemen, en Oprah zou ervan uit haar milde tv-stoel vallen.

De film is qua structuur opgebouwd als Magnolia of Short Cuts, waarin de levens van vele verschillende mensen door bepaalde gebeurtenissen worden gelinkt. Het verhaal bestrijkt een periode van 24 uur in de Amerikaanse stad Los Angeles, die zowel een smeltkroes als broeihaard is van etniciteit.

Morele dillema's

Het drama van scenarist/regisseur Paul Haggis is gecentreerd rondom twee auto-ongelukken, een roofoverval, werkvloer-vandalisme en de verdachte omstandigheden waaronder een politie-agent aan zijn einde komt. De actie verschuift van het ene personage naar het andere als hun paden elkaar kruisen op snijvlakken van racisme en vooroordelen, waarbij eenieder zijn eigen morele dillema's moet zien te slechten en dealen met de gevolgen van zijn of haar beslissingen. Iedereen ondergaat een of andere metamorfose van persoonlijke aard, om vervolgens richting finale te denderen die net zo veelzeggend als verontrustend is.

Heipaal

Crash heeft een imposante cast: Sandra Bullock, Matt Dillon, Thandie Newton, Jennifer Esposito, Don Cheadle, Brendan Frazer en Ryan Philippe. Hun acteerprestaties zijn klasse, en ze vertegenwoordigen elk een eigen stem in de kakafonie van het geweten van de Stad der Engelen. En toch weet dit filmische mozaïek niet helemaal te overtuigen.

Haggis drilt zijn boodschap er keer op keer in met een heipaal waarmee hij de kijker zowat murw beukt. Wat er ook gebeurt, je moet nooit vooroordelen hebben: het dreunt uit elke scène. Maar surprise surprise Haggis: mensen hebben ze nu eenmaal wél, als sinds de eerste Cro-Magnon. Sterker nog, als Haggis zelf geen vooroordelen zou hebben jegens mensen met vooroordelen, had hij niet eens materiaal gehad voor zijn scenario.


Bestel deze dvd direct:


Crash
Dato Bakhtadze