Vervolg op het eerste succesvolle swashbuckling avontuur, met wederom Antonio Banderas als de gemaskerde held met Spaanse lispel.

Deze tweede Zorro movie is een allegaartje van te veel elementen om op te noemen. Avontuur, thriller, relatiedrama, komedie, actie, historie. Gek genoeg komen al de losse eindjes maar niet bij mekaar. Het is alsof je naar de verfilming van een verzamelstrip zit te kijken, waarbij de regisseur niet de moeite heeft willen nemen een rode draad te verzinnen om de korte verhaaltjes aan elkaar te rijgen.

Tabasco-wildebras

Zelfs het huwelijk van Zorro (Banderas) en Elena (Catherina Zeta-Jones) ligt stuk. Elena kan er niet tegen dat hun zoon Joaquin (een doddig jong ventje) een vader heeft die niet elke dag het vlees komt snijden. Maar Zorro is een verzetsheld, wat drommel, en de mensen hebben hem nodig, al kost het hem zijn eigen leven! Zulke heroïek laat zich lastig combineren met verantwoordelijk vaderschap. Kortom: de stoere heldin Elena uit deel 1 is een zeikerige huismoeder geworden die als vanouds de tabasco-wildebras wil intomen zodra de trouwring om de vinger is geschoven. Dat had ze beter kunnen bedenken vóórdat zij hem het ja-woord gaf.

Plotlabyrint

Ze krijgen ruzie, en dan krijgen we diverse plots voorgeschoteld. Een steenrijke, op macht beluste dweil die Zorro tot zijn ergernis ziet flirten met Elena, heeft snode plannen. Er komen telkens twee types opduiken met zo'n vage agenda, dat je allang elke interesse voor ze kwijt bent tegen de tijd dat ze een functie krijgen in het verhaal. Er is nog veel meer, maar het gaat er natuurlijk om dat Zorro in dat plotlabyrint allerlei capriolen kan maken, en tijdens flitsende degengevechten dozijnen tegenstanders aan zijn zwaard rijgt (zonder bloed, want de filmkeuring moest voor alle leeftijden zijn).

Extra's

Op de extra's gaan regisseur Martin Campbell en cameraman Phil Meheux diep genoeg in op hun project om je zorgelijk te laten afvragen of je alles wel begrepen hebt. De mega-uitgebreide Stunt-featurette doet echter vrezen dat door al die uitleg het schamele restje mojo van de film onderuit wordt geschoffeld, net als bij het breedsprakerige commentaar op belichting en camerahoeken. Oh please. Zorro moet een entertaining avonturenfilm wezen, geen ijdeltuiterig CV van zwaar bevlogen technici.


Bestel deze dvd direct:


Legend of Zorro
Alberto Reyes