Geromantiseerde biopic over het leven van de Amerikaanse democratische president Franklin Delano Roosevelt.

Franklin D. Roosevelt kwam, zoals deze tv-film van HBO laat zien, uit een gespreid bedje. Hij leefde van een toelage van zijn welvarende ouders, en kon zich na zijn studie compleet storten op een politieke carrière. Dat die er zou komen, was geen punt van discussie. Zijn verre neef Theodore was president geweest van 1901 tot 1909, en de poorten naar de Amerikaanse politiek stonden als vanzelfsprekend wijd open voor het zondagskind uit nest Roosevelt.

Polio

Warm Springs gaat niet over Franklin's presidentschap, maar over de ingrijpende periode in zijn leven die hem vormde als mens, en die later van invloed zou zijn op zijn presidentschap. Hij werd in 1921 getroffen door polio, waardoor hij aan beide benen verlamd raakte. In zijn verbeten strijd om zijn ziekte de baas te worden, meldt hij zich in Warm Springs. Een klein, sjofel kuuroord in de Amerikaanse staat Georgia, waar het hoge magnesiumgehalte in het water een positieve invloed zou hebben op poliopatiënten.

Allemanspresident

Franklin zou jaren in dit kuuroord verblijven. Niet alleen omdat hij in die bron inderdaad deels is genezen, maar vooral omdat hij hier de echte Amerikanen leerde kennen, de burgers die hij in de regering zou moeten gaan vertegenwoordigen. Het verblijf was een eye-opener voor deze man die slechts bekend was met het bedrijven van politiek vanuit dure clubfauteuils met de gevestigde elite van New England, waar van oudsher het oude geld van Amerika zit. Die leerschool in Georgia zou ertoe leiden dat Franklin de alom geliefde allemanspresident zou worden, die drie keer werd herkozen.

Geboren autoriteit

Kenneth Branagh speelt de hoofdrol, en dat doet hij met jeu. Hij lijkt voor geen meter op zijn personage, maar omzeilt dat door een gelijkwaardige man neer te zetten met een krachtig, naturel gezag, zijn handicap ten spijt. Er wordt wel eens beweerd dat Roosevelt nooit president zou zijn geworden als indertijd in elke huiskamer een televisie had gestaan: die geknakte gezondheid, dat doorgroefde voorhoofd, die moeizame stappen in krukken. Maar hij bezat wel een stentorstem die via de radio tot in elke uithoek gretig werd aangehoord, en die een hele natie door de slopende periode van WO2 loodste.

Eleanor

Ook zijn echtgenote Eleanor komt aardig uit de verf. Een rol van Cynthia Nixon (Miranda uit Sex in the City) die alleen aan het begin wat merkwaardig slist door haar prothese - Eleanor had een overbeet. Van muisgrijs mutsje, die door Franklin zonder enige rem wordt belazerd, groeit ze uit tot de zelfbewuste vrouw die een van de belangrijkste voorvechtsters is geworden van de Amerikaanse vrouwenbeweging.


Bestel deze dvd direct:

Warm Springs
Joseph Sargent