Met Golden Globes & Emmy's bekroonde miniserie over het wel en wee van een klein stadje in Maine. Iedereen kent elkaar, maar over wat wat belangrijk is wordt te veel gezwegen.

Dit is een mini-serie van HBO over een klein stadje in New England, waar sinds de sluiting van de fabrieken de inwoners krabbelen om hun kostje de verdienen. Het verhaal is gebaseerd op de met een Pulitzer Prize bekroonde roman van Richard Russo. En eens te meer bewijst HBO hoe mini-series een veel adequater medium zijn om de essentie van de literatuur te vatten. Op de hoes staat evenwel een foutje: de totale duur van de opgegeven 111 minuten (wat al merkwaardig kort is voor een miniserie) is in werkelijkheid circa 240 minuten.

De mensen

In vier uur wordt er een sterk beeld neergezet van de bewoners van Empire Falls. Zoals de gemiddelde toerist het stadje zou bezoeken, zie je in eerste instantie weinig opmerkelijks. Het restaurantje Empire Grill van hoofdpersonage Miles Roby (Ed Harris) is een soort huiskamer voor de locals gedurende de dag. Zijn broer (Aidan Quinn) en schoolgaande dochter Tick (Danielle Panabaker) helpen een handje in de keuken, terwijl zijn chaotische vader (Paul Newman) voortdurend probeert bij iedereen geld te lenen. Miles is gescheiden van Janine (Helen Hunt), die op het punt staat van hertrouwen met de kitscherige fitness-idioot Walt (Dennis Farina).

Macht

Na de eerste scènes, dialogen en confrontaties, is het frame voor Empire Falls neergezet. Miles blijkt met handen en voeten gebonden aan de macht van de familie Whiting, ooit eigenaren van de lokale industrie. De nog in leven zijnde matriarch Francine (Joanna Woodward) handhaaft nog immer haar machtspositie, en kijkt vanaf haar weelderige mansion op de heuvel uit over het stadje. Via flashbacks wordt duidelijk waarom Miles als het ware verstrikt zit in een web dat rondom hem heen is geweven in het verleden. Hij koestert de milde ambitie om zijn zaak uit te breiden om het niveau van de middelmaat te ontstijgen, maar bij elke poging daartoe wordt hij gedwarsboomd door Francine, die overal een dikke vinger in de pap heeft zitten.

Onwillige held

Met zo'n overdaad aan personages en plotlijnen gebeurt het maar al te vaak dat een verhaal verzuipt in haar eigen ambitie. Maar regisseur Fred Schepisi houdt de teugels strak, en kan bovendien bogen op een fabuleus acterend ensemble. Zo wordt de relatie tussen liefde en macht prachtig uitgespeeld door Harris. Zijn Miles kan met liefde noch macht goed omgaan, maar de affectie voor zijn dochter Tick dwingt hem om zijn macht te gaan exerceren. In zijn strijd voor onafhankelijkheid wordt hij een soort onwillige held, die niet meer de voortvarende energie van de jeugd bezit en moet putten uit andere bronnen. Tijdens zijn rebellie worden lang verborgen mysteries en raadsels blootgelegd en opgelost, met levenslessen die nergens pretentieus zijn of zwaar op de hand. Aan het eind van de rit door Empire Falls zijn we geen toerist meer, maar insiders van een verhaal dat je niet had willen missen.


Bestel deze dvd direct:


Empire Falls (2DVD)
Ed Harris