Deze documentaire werd de zwanenzang voor oorlogsverslaggever James Miller. Tijdens het draaien werd hij dodelijk getroffen door kogels.

Het plan was om met co-verslaggeefster Saira Shah een tweeluik te maken over Palestijnse en Israëlische kinderen. Millers death-on-the-job maakte een einde aan dat plan, en zo werd zijn erfenis over het Midden-Oosten-conflict een portret van alleen de Palestijnse zijde. Dat is het zwakste punt van deze documentaire, want Miller en Shah zijn uitmuntende journalisten, die meer dan eens hun eigen leven hebben geriskeerd om broeihaarden op celluloid te krijgen. Hun reportage in Beneath The Veil bijvoorbeeld, van drie jonge Afghaanse meisjes die weken zaten te huilen nadat ze dagenlang door Taliban-krijgers waren verkracht, zijn onvergetelijk.

Jonge martelaars

Miller en Shah leggen de focus op de kinderen in dit omstreden oorlogsgebied van de Gaza-strook, en dat is bepaald geen pretje. De Palestijnse kinderen groeien op in een omgeving waar geweld, haat en dood het dagelijks leven bepalen. Er was oorlog tijdens de Israëlische grenzen in '48, er was oorlog tijdens de Israëlische grenzen in '67, en nog altijd is er oorlog. Enige kans op normaal opgroeien krijgen deze kinderen nauwelijks. Dieptragisch is het piepjonge jongetje dat door gemaskerde Palestijnse strijders wordt opgenomen als de volgende martelaar. "Wij maken een man van hem," zeggen ze voor de camera, terwijl ze hem op de schouder kloppen. Het joch kijkt naar hen op als grote stoere broers, en geeft geen krimp als ze er ijskoud aan toevoegen "en als hij sterft, zijn er duizenden om hem op te volgen."

Extremisme

Het belangrijkste punt dat deze documentaire raakt, is de uitzichtloosheid van de situatie. Over de hoofden van deze kinderen kunnen politici en regeringsleiders met elkaar discussiëren tot ze een ons wegen, maar als elke nieuwe generatie met de paplepel krijgt ingegoten om te haten en diplomatieke oplossingen af te wijzen, blijft deze brandhaard voortjakkeren. De agenda in het Midden-Oosten wordt nog altijd bepaald door extremisten, en die hanteren standpunten waar geen kruid tegen is gewassen, laat staan dat diplomatie hiertegen iets kan uitrichten. En wat al helemaal onmogelijk lijkt, is om het wederzijdse wantrouwen te overbruggen. Er zijn aan beide zijden al zoveel slachtoffers gevallen zodra er ergens een tere opening was gecreëerd, dat nieuwe initiatieven al worden getorpedeerd voordat ze een kans krijgen. Het is daarom erg jammer dat het tweede deel, over het lot van Israëlische kinderen, er niet van is gekomen.

Bestel deze dvd direct:


Death in gaza