Pal op de bioscooprelease van Ik Omhels Je Met 1000 Armen, ging de vorige film van Willem van de Sande Bakhuyzen Leef! in roulatie op DVD.

Van de Sande Bakhuyzen beleefde twee grote successen, samen met scenarioschrijfster Maria Goos: Familie en Cloaca. Beide films zijn eerst opgevoerd als toneelstuk, waarna de verfilming volgde. Leef! is direct geschreven voor film. Op de Making Of-featurette gaat de regisseur in op de symboliek van de film, die tegelijkertijd niet meer los te zien is van een tragische realiteit. Tijdens de verfilming van Leef! werd Van der Sande Bakhuyzen al ziek, en hij is inmiddels aan de gevolgen van kanker overleden.

Balans opmaken

Goos vertelt op de Making Of wat haar werk allang duidelijk heeft laten zien: zij ziet overal scenario's in. Kleine fijne (en niet zo fijne) dingetjes uit het leven, groeien onder haar observatievermogen en inzicht uit tot verbijsterende drama's. De thema's zijn onveranderd mensen die gedwongen worden tot het opmaken van een balans. In Familie was dat door de terminale ziekte van de moeder, in Cloaca de midlife crisis van vier mannen, en in Leef! een huwelijk dat op drift is geraakt.

Dialoogmeester

Helaas is Leef! minder sterk dan de twee voorgangers. Wellicht omdat de kentering, zoals die zich voltrekt in het huwelijk van Anna en haar overspelige echtgenoot, minder uit het leven lijkt te zijn gegrepen dan Goos' vorige verwikkelingen van haar personages. Zo herkenbaar als terminale ziekte en midlife crises, voelen de complicaties in Leef! minder ongedwongen, en lijken bedacht om de karakters tot reacties te dwingen. Daardoor komt het geheel wat geforceerd over, ondanks de magische screen personality van Monique Hendrickx als Anna, en Peter Blok als haar echtgenoot. Hun dialogen klinken iets te gevat, want Goos is daar immers een absolute meester in. Haar personages zitten nooit om een woord en wederwoord verlegen, en na een paar films verrast die verbale superioriteit niet meer (genoeg).

Bestel deze dvd direct:


Leef!