DVD-serie waarop verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament in een nieuw daglicht worden geplaatst aan de hand van moderne wetenschapstechnieken.

"Wie vermoordde Jezus Christus?" luidt de titel van de ontrafeling van het eerste bijbelse verhaal. En als in een ware detective, compleet met profiling, onderzoekt een team speurneuzen degenen die het meest gebaat zouden zijn bij de dood van de Koning der Joden, zoals Jezus indertijd werd genoemd. Wel, koning Herodes die op dat moment de scepter zwaaide, die had natuurlijk een belangrijk motief gehad. Een andere 'verdachte' is Caiaphas, de hogepriester die zijn niet geringe bron van inkomsten zag gedwarsboomd door de opruiende teksten van de rebelse Jezus. En Pontius Pilatus had er alles voor over om de vrede te bewaren in Judea, dat de Romeinen hadden omgedoopt tot Palestina. Maar deze cold case rondom Jezus houdt de wereld toch al 2000 jaar in beroering.

Homo Gigantus

Een nog merkwaardiger aflevering is die van David & Goliath. De legende wordt nader uitgeplozen, en artsen praten over het fenomeen reuzenmens dat Goliath zou kunnen zijn geweest. Er komt een of andere vent van 2.20 meter lang aan het woord, en een medische wetenschapper kwebbelt over diens groei-afwijking. De slinger waarmee David met één kei de reus geveld zou hebben, krijgt een compleet natuurkundige berekening met formules en getalletjes. En die David, nou, dat was eigenlijk ook geen lieverdje; met dat soort teksten wordt er hier gestrooid. Kortom, dit is wel heel erg Da Vinci Code-fantasie. De bijbel is immers geen polaroid-foto van een verleden, maar gewoon een samenraapsel van legendes en overleveringen. Niet bepaald krachtige kapstokken om de geschiedenis mee in kaart te brengen.

Sneeuwwitje

Andere bijbelse topics die door de wetenschappelijke mangel worden getrokken, zijn Herodes, de stad Jericho, Maria Magdalena (die straatmadelief, u weet wel), Jozef, Petrus en Het Boek der Openbaringen. Er zit wel boeiend materiaal tussen, maar dat doorvlooien van oude legendes is toch een vreemde zaak. Deze DVD-serie blijft zweven in die grijze zone tussen wetenschap en religie. Wie in die bijbel gelooft, wil dit soort dingen wellicht helemaal niet weten. Wie er niet in gelooft, kan nauwelijks opgewonden raken van die haarkloverij om een oud boek met sprookjes. Of kunnen we nog een team specialisten verwachten die zich op Sneeuwwitje en de 7 Dwergen of Sindbad de Zeeman gaan storten?

Bestel deze dvd direct:


Bijbel mysteries (4DVD)