Met de release van de sequel van Basic Instinct voor de deur, is het aardig om te zien hoe opvolger Sliver van de eerste Basic mammoethit ('92) ook al weer was.

Het antwoord valt helaas weinig positief uit. De film stamt uit 1993, en leunde voornamelijk op het onmetelijke sex-appeal van Sharon Stone, waarmee ze dankzij Paul Verhoevens ero-thriller Basic Instinct twee jaar daarvoor geschiedenis schreef. Maar zelfs bombshells als La Stone verliezen hun charisma als ze met een belabberd script en net zo belabberde regisseur moeten werken.

Lauw badwater

Deze DVD wordt uitgebracht als Special Edition, maar wie daarmee een beter resultaat verwacht dan de oorspronkelijke versie, komt bedrogen uit. Stone's tegenspeler William Baldwin was indertijd een van de aantrekkelijkste acteurs on the market, maar er is geen vonkje chemistry tussen die twee te bespeuren (hun geruzie tijdens de opnamen waren dankbare tabloid-kost). Ook de zogenaamde stomende scène van een blote Stone in de badkuip kon daar weinig aan verhelpen. De conclusie luidt: lauw badwater.

Voyeurisme

Sliver is opgezet als een thriller. Carly (Stone) betrekt een luxueus appartement in een groot complex, en de vorige bewoonster was van het balkon naar beneden gestort. De kersvers gescheiden Carly krijgt direct twee mannen achter zich aan, en de kijker wordt geacht te nagelbijten of één van die twee de moordenaar is. Het slome verhaal en de als door stroop ploeterende acteurs weten echter nergens 'n greintje spanning op te roepen. De indertijd opkomende controverse rondom voyeurisme, dat onbeholpen in het verhaal is verwerkt, komt ook nergens goed uit de verf.

Daredevil

De als een van de grootste teleurstellingen van het jaar aangemerkte Sliver, is hooguit nog interessant voor die-hard Stone fans. Want prachtig is ze zeker, en een waaghals is ze ook. Naar verluidt wilde de actrice voor Basic Instinct 2 (die nog ernstig slechter is dan Sliver - u bent gewaarschuwd), geen stand-in voor de blootscènes. En dat is 13 jaar later toch een staaltje van lef. Misschien moet ze maar 's met de producenten van Daredevil 2 in bad gaan zitten.


Bestel deze dvd direct:

Sliver
William Baldwin