Klassieker uit 1987 met beelden die op je netvlies blijven gegrift. Bagdad Cafe is een schitterend drama over een aantal mensen in een verlaten benzinestation annex diner, ergens in de Mojave Woestijn.

Een van die onvergetelijke beelden is de openingsscène. Een zwaarlijvige dame met knotje stapt uit een auto met haar koffertje. Terwijl de stofwolken van de snel weggereden Mercedes langzaam weer gaan liggen, staat zij te piekeren over welke kant ze opmoet. Dan loopt ze met kordate stappen op het truckstation af en vraagt om een kamer.

Staketsel

De regisseur (Percy Adlon) doet niet eens zijn best om het gemakzuchtige kijkpubliek meteen uit te leggen wat er hier aan de hand is. De meeste Hollywood-films worden pasklaar geserveerd, maar Bagdad Cafe is een van die fijne uitzonderingen op de regel. De film volgt zijn eigen tempo, en langzaam maar zeker kunnen kijkers het staketsel gaan inkleuren. Dit waanzinnig acterende ensemble (o.a. Jack Palance, Marianne Sägebrecht, C.C.H. Pounder) geeft hun leven stukje bij beetje prijs, net zoals zij elkaar stukje bij beetje hun vertrouwen geven.

Oceaan van zand

Het heeft dan ook niet veel zin om de inhoud op te dissen. Waarom Jasmin (Sägebrecht) direct een bezem en dweil pakt om haar kamer schoon te maken terwijl de rest stomverbaasd toekijkt, zijn kleine juweeltjes van scènes die later pas uitleg krijgen. En waarom eigenaresse Brenda (Pounder) om de haverklap uitzinnige woedeaanvallen krijgt. En waarom de voormalige setdecorateur (Palance) in Bagdad Cafe is blijven steken alsof hij schipbreuk heeft geleden.

'Calling You'

Deze verzameling intrigerende personages brengen hun dagen door in de Amerikaanse woestijn, omringd door een onmetelijke oceaan van zand en stof, schenken koffie aan de sporadische voorbijgangers en blijven ons ontroeren, ook 20 jaar na dato. Met die prachtige soundtrack ('Calling You' van Jevetta Steele) en die krachtige regie van Adlon. Die dit drama behoedt voor zoetsappige feelgood omdat er onder opbloeiende liefdes en vriendschappen nog altijd onbetaalde rekeningen liggen en krijsende baby's in de wieg. Zo onwerkelijk, en toch ook zo echt.


Bestel deze dvd direct:

Bagdad cafe
Jack Palance