Zou David Lynch dan toch gelijk hebben? In onder meer Blue Velvet en Twin Peaks fantaseert hij over de verschrikkingen die schuilgaan achter de façade van de Amerikaanse middenklasse. Maar een familie als de Friedmans had zelfs Lynch niet kunnen bedenken.

Great Neck, Long Island is een doodkalm dorpje in de staat New York. Zelfs in deze slaperige omgeving stond de familie Friedman bekend als saai. Vader Arnold was een gerespecteerd wiskundeleraar, die 's middags na school in zijn kelder computerlessen gaf. Zijn drie zoons waren van onbesproken gedrag. Te saai voor gossip, die Friedmans.

Thanksgiving

Maar op de avond van Thanksgiving 1987 stond de politie opeens bij het gezin op de stoep. Ze doorzochten het huis en vonden een imposante verzameling pornografie. Dat bevestigde iets dat justitie al meende te weten: Arnold en zoon Jesse werden gearresteerd omdat ze tijdens de computerlessen tientallen jongens seksueel zouden hebben misbruikt. In de loop van Capturing the Friedmans zien we hoe de familie uit elkaar valt, en hoe vader en zoon Friedman -al dan niet in samenwerking- zich tegen de aanvankelijk zo buitenissig lijkende beschuldigingen verweren.

Schaamteloosheid

Oké, we begrijpen dat regisseur Andrew Jarecki over zo'n intrigerende real life story een documentaire wilde maken. Nog interessanter wordt het als we weten dat maar een klein gedeelte van de film uit achteraf geschoten interviews bestaat. De rest zijn authentieke videobeelden die zoon David gedurende de familiecrisis maakte. Dat is op zijn zachtst gezegd verbazend. Er zijn vast niet veel mensen die behoefte hebben aan een camera op momenten dat ze afgrijselijke waarheden over hun familieleden te horen krijgen, of als ze ruzies uitvechten die tot op het bot gaan. De Friedmannetjes hadden dat soort hang-ups blijkbaar niet. Daarmee waren ze absoluut voorlopers van de reality tv-generatie, maar ze gingen in hun schaamteloosheid mijlen verder dan welke deelnemer van Jouw Vrouw, Mijn Vrouw dan ook.

Incompetentie

Capturing the Friedmans is niet alleen vanwege de totstandkoming een bijzondere film. Inhoudelijk worden er wezenlijke vragen gesteld, bijvoorbeeld over uiterlijke schijn, over de grenzen van waarheidsvinding en -heel prangend- over de incompetentie van justitie. Want aan het einde van de film heb je eigenlijk nog altijd geen idee over de ware toedracht. Vader Friedman bekent op enkele fronten, maar hij ontkent ook veel van het hem ten laste gelegde. Het lijkt hoe dan ook behoorlijk onwaarschijnlijk dat hij echt op grote schaal heeft misbruikt. De opgevoerde vertegenwoordigers van politie en justitie maken de indruk dat ze enorm op hol zijn geslagen toen ze de woorden 'seksueel misbruik' hoorden. Erg onrustbarend allemaal.


Bestel deze dvd direct:


Capturing the Friedmans