DVD-box met de eerste vier afleveringen van de Britse detective, waarin de forensische patholoog Samantha Ryan wordt geïntroduceerd.

In de ons welbekende speurseries als Inspector Morse en Dalziel @ Pascoe, wipten de rechercheurs af en toe het mortuarium in voor updates van het forensische team. Met de ontwikkeling van deze tak van het politiewerk, werd het lezen van lijken steeds belangrijker. In het misdaadgenre, zowel in literatuur als in film, steeg hun aanzien navenant. Auteur Patricia Cornwell wist de algehele aandacht voor deze professie op te wekken met haar boekheldin Kay Scarpetta, maar de Britten waren er qua televisie als eerste bij met Samantha Ryan en haar Silent Witness.

Lijken fileren

Silent Witness is de stille getuige. Het corpus delicti dat door forensische specialisten tot op de laatste vezel wordt gefileerd. De verwondingen, kneuzingen en andere littekens zijn een bron van aanwijzingen voor de aard van de daad en de aanpak van de moordenaars. Stap voor stap wordt de aanleiding naar de moord gereconstrueerd. Deze taak is een dermate belangrijk onderdeel geworden van het onderzoek, dat mensen als Ryan de detectives soms zelfs voorbijstreven.

Sterke dame, sterk drama

Nu is Ryan ook een interessant en vooral intelligente dame. Sleetse methodes van het rechercheteam veegt ze zonder poespas opzij, en ze aarzelt ook niet om haar -soms ongewenste- conclusies heel eigenwijs door te drukken. Daarnaast is Ryan ook sympathiek, het kloppende hart van een branche waarin het cynisme vaak de boventoon is gaan voeren. Naast spanning biedt Silent Witness dan ook sterke dramatische subplots.

Lekker eng

De kijkwijzer geeft aan dat deze niet zo fijngevoelige serie geschikt is voor 16 jaar en ouder. De lijken op de snijtafels krioelen soms van de maden, en de schokkende beelden kunnen on-Brits behoorlijk expliciet zijn. Lekker eng dus, deze Silent Witness, en voor liefhebbers een van de beste producties in dit genre. Het maakte de tot dan toe vrij onbekende Amanda Burton, in de rol van Ryan, in elk geval een van de bekendste actrices van de misdaadtelevisie.


Bestel deze dvd direct:


Silent Witness - Seizoen 1