Eén dag uit het leven van special agent Jack Bauer is voldoende om de gemiddelde werknemer levenslang de WAO in te krijgen.

Die ene dag uit Bauer's leven lijkt op weken van stress. Toch speelt het zich allemaal af binnen 24 uur, en dat is meteen het handelsmerk van 24. Elk nieuw seizoen dreigt er groot gevaar in de wereld. Het zenuwcentrum CTU (Counter Terrorism Unit) zoekt naar een oplossing, en hun paradepaardje annex maverick Jack Bauer is de held die de klus moet klaren. Sinds seizoen één zijn die klussen uitgebouwd tot terreurdreigingen waarmee miljoenen mensen het leven dreigen te verliezen.

Foefjes & gimmicks

Redt Bauer (Kiefer Sutherland) alles en iedereen? Nee, en dat maakt de serie zo spannend goed. Bauer komt een eind met zijn medeagenten en hun uitzonderlijk heroïek, maar hun opponenten zijn dermate wijdvertakt en goed georganiseerd, dat er ergens altijd wel slachtoffers vallen. Gek genoeg verhoogt dat het realiteitsgehalte van deze soms bovenmenselijke inspanningen van CTU. Het is ook niet alleen mensenwerk: de (veld-)agenten hebben fijne foefjes en gimmicks tot hun beschikking, met satellieten en moderne communicatiemiddelen die onontbeerlijk zijn in dit vak. Menige telecompagnie zou de provider willen zijn van deze Unit, want iedereen hangt voortdurend met elkaar aan de telefoon voor updates en instructies.

Vertrouwde tronies

Bauer is in seizoen 4 al een stuk op weg voordat de andere vertrouwde gezichten uit de vorige series weer opduiken. Geen overbodige luxe, want hun vervangers hebben veel weg van Amsterdamse stadsdeelraadvoorzitters die totaal niet begrijpen wat een crisissituatie inhoudt. En wat de nieuwe stumper vanuit de Oval Office uitspookt is al helemaal poldermodel. Haast u, Tony Almeida, Mr Palmer, Michelle, en alle anderen die reactiesnelheid boven bureaucratie plaatsen. Geen return deze keer voor Bauer's dochter Kim, de gijzelings-babe bij uitstek.

Er is wel een nieuwe loot in Bauer's irritante-vriendinnenbrigade; deze snikt wel erg veel om te daten met een rouwdouwer als Bauer. De man van staal plaatst gelukkig plicht boven liefde, en zo eindigt dit seizoen met een fraai shot van Bauer-met-rugzak. Even relaxen tot aan de volgende werkdag, want in de laatste paar afleveringen wordt de aanzet naar de nieuwe enemy al voorbereid, waarvan een lekkermakend voorproefje op de extra's staat.


Bestel deze dvd direct:


24 - Seizoen 4 (7DVD)
Sarah Clarke