IMAX-documentaire over de belangrijkste ster die ons in leven houdt: de zon.

De titel Solarmax verwijst naar het zonnemaximum, het punt waarop de zonnepolen zich verwisselen. Dit gaat gepaard met een ongelofelijke kracht, maar dat is minder alarmerend dan het klinkt. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2001; en mits 9/11 aan zoiets als speciale zonne-energie is gerelateerd, merken wij dus verder weinig van zo'n solarmax. Overigens staat op de flaptekst te lezen hoe deze wissel ééns in de 11 jaar plaatsvindt en dan op zijn hevigst is, maar op internet wordt ook melding gemaakt van zonnemaxima met oplevingen na acht of twee jaar.

Oh! en Ah!

Dieptechnisch gaat deze documentaire daar niet op in. In een krappe veertig minuten is het ook niet mogelijk om alles over de zon te weten te komen, en dat hebben de makers ook niet beoogd. Oorspronkelijk geproduceerd voor release in een IMAX-theater, is het vooral een fraai werk voor het grote publiek dat terecht veel 'Oh's' en 'Ah's' oogstte.

Zonnecultus

Naast de bekende technische ruimtelaboratoria en beeld via SOHO (Solar and Heliospheric Observer) satelliet, komt tevens de aardse zonnecultus aan de orde. Zoals die van oude beschavingen in het Andes-gebergte en in Ierland. Maar ook zien we een schitterende zonsverduistering en de prachtige Aurora Borealis (het Noorderlicht) vanuit de ruimte. Vooral deze fenomenen worden wetenschappelijke verklaringen gegeven op een degelijke, begrijpelijke manier.


Bestel deze dvd direct:

Solarmax (IMAX)