Uitstekende televisieserie van Theo van Gogh, gebaseerd op de gelijknamige Griekse tragedie van Euripides.

De tv-serie Medea is een stevige politieke thriller, die wordt voortgestuwd door het cynisme dat wijlen Van Gogh zo kenmerkte. Wat is het droevig en zonde dat hij er niet meer is als mens, en als regisseur. Een ervaren filmmaker die vanuit zijn kraaiennest de maatschappelijke veranderingen volgde, en die direct omzette in filmproducties. Van redelijk geslaagde tot hele goede films; zeker zijn tv-series als Najib & Julia, over een multiculturele liefde, en deze Medea zitten in de allerbeste categorie.

Bijltjesdag

Vernieuwend was Van Gogh eveneens. In een thriller als Medea (en ook de film 05-06) kraakt hij harde noten over vriendjespolitiek, lobby's, netwerken, media en corruptie. Voor Van Gogh was het elke dag bijltjesdag in de Nieuwspoort, als het aan hem lag. En hij trok zich geen zier aan van het 'gut gut, moet dat nou?'-klimaat waarin ons vaderland zich het liefst bleef hullen. Alsof ons land bij wijze van uitzondering zou worden bestuurd door integere lieverds die nergens de mist ingaan en het beste voorhebben met hun onderdanen.

Klassiekers

Theodor Holman tekende voor het scenario van Medea, en greep daarvoor terug op een klassieke Griekse tragedie. Net als de stukken van Shakespeare zijn dit fabuleuze drama's die de eeuwen met gemak overleven. In liefde, hartstocht, jaloezie, wraak, bedrog en macht verandert er immers nooit een steek - en Van Gogh ging er dan ook terecht van uit dat dit ook op Nederlandse bodem zo werkt. Met dien verstande dat hoe meer er op het spel staat, hoe heviger danwel bloederiger die intriges worden uitgevochten in de arena.

Schaakbord

En in Medea staat er veel op het spel: het eerste baantje van Nederland, dat van minister-president. Vastgoed-bobo Jason gaat de overschakeling maken naar de politiek en mikt direct op de hoogste positie. In zes afleveringen schuift hij met zijn stukken over het schaakbord totdat hij uitkomt waar hij wezen wil, waarbij hij een spoor van letterlijk en figuurlijk ontzielde lichamen achter zich laat. Maar in feite focust elke pion in Medea zich op zijn of haar einddoel als een crimineel op een brandkast. De journalist op zijn scoop, de vastgoedmakelaar op zijn geld, de vrouw op haar liefde, de politicus op macht, de linkse activisten op hun ideologie. En alle obstakels worden uit de weg geruimd.

Terechte trots

Het klinkt dik aangezet, maar Van Gogh laat het werken, en goed ook. Medea is een voortreffelijke serie, met dito acteerprestaties, dialogen en montage. Vooral Thijs Römer als Jason en Katja Schuurman als Medea als de twee protagonisten overtuigen. Römer heeft JFK-charisma en een snel lachje, en Schuurman is een openbaring als geprivilegieerde dochter van een politicus, en later als Jason's geliefde. Hoe waardig speelt zij deze rol, die volledig beantwoordt aan het beeld van de klassieke vrouw; de drijvende kracht achter 's mans carrière en daadkracht, en met een ontroerende apotheose als haar liefde wordt versmaad. Theo had alle reden om trots te zijn op deze productie.


Bestel deze dvd direct:


Medea (3DVD)
Theo van Gogh